Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1138376_0001.png
1138376_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. juni 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BAW/ J.nr. 2012-3767
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 22. maj 2012 følger hermed socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 600 (SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF)
Spørgsmål nr. 600:”Vil ministeren tage initiativ til at oprette alternative plejehjem med mulighedfor at tilbyde lægeordineret heroin, til den gruppe af ældre misbrugere derhar været i langvarigt misbrug (20-40 år), og som er en svært belastet grup-pe udenfor arbejdsmarkedet?”
Svar:Kommunalbestyrelsen har mulighed for at etablere ”alternative plejehjem”som botilbud efter servicelovens § 108 til bl.a. stofmisbrugere, der ikke kanklare sig i eget hjem, og som ikke kan rummes på almindelige plejehjem forældre borgere på grund af misbrug eller problematisk adfærd.Lægeordineret heroin hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelseressortområdet, som til brug for besvarelsen af spørgsmålet er fremkommetmed følgende bidrag, som jeg kan henholde mig til:”Det er af væsentlig betydning for en meget udsat samfundsgruppe, atkommunerne kan sikre en sammenhængende social- og sundhedsfagligindsats over for stofmisbrugere i langvarigt misbrug. En del af disse stofmis-brugere vil kunne have glæde af at modtage lægelig behandling med heroini sammenhæng med den sociale indsats, der ydes efter serviceloven, her-under løsning af pleje- og omsorgsbehov samt boligmæssige problemer.
2
Behandling med lægeordineret heroin er en sundhedsfaglig specialopgave,der stiller særlige krav til behandling og patientsikkerhed, herunder specifik-ke krav til sundhedsfaglige kompetencer, personalenormeringer, patient-grundlag, samt krav om specialgodkendte læger og sundhedsfagligt bered-skab. Det er derfor en forudsætning for alle heroinbehandlingstilbud, at deopfylder alle de krav, der stilles i Sundhedsstyrelsens vejledninger og andrerelevante forskrifter om behandling med lægeordineret heroin, herunder bl.a.forskrifter om modtagelse, håndtering og opbevaring af heroin.Heroinbehandling i tilknytning til pleje, omsorg og bolig for denne målgruppeville derfor kunne ske ved, at kommunen lægger et alternativt plejehjem iumiddelbar tilknytning til en heroinbehandlingsklinik, hvorved målgruppen vilkunne sikres en sammenhængende og relevant social og sundhedsfagligindsats, der lever op til gældende retningslinjer for behandling og patientsik-kerhed.”
Karen Hækkerup/ Mikkel Boje