Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1137131_0001.png
1137131_0002.png
1137131_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 19. juni 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLAVSags nr.: 1206161Dok nr.: 954270
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 592 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra udvalget.Spørgsmål nr. 592:’’Ministeren bedes oplyse, hvor lange ventetider der må påregnes for behand-ling med et højtspecialiseret behandlingstilbud for anoreksipatienter i de femregioner, og om ventetiderne er i overensstemmelse med gældende lov.”Svar:Jeg går ud fra, at der spørges til ventetiden for behandling på de højtspeciali-serede funktioner for spiseforstyrrelser. Jeg skal gøre opmærksom på, at enhøjtspecialiseret funktion i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning er define-ret som funktioner, som har en stor kompleksitet, er sjældent forekommendeog/eller kræver mange ressourcer, f.eks. samarbejde med flere andre specia-ler. En højt specialiseret funktion varetages typisk 1-3 steder i landet.Af Sundhedsstyrelsens specialevejledning for psykiatri af 12. oktober 2011fremgår det, atPsykiatrisk Center København(Rigshospitalet),PsykiatrienOdenseogAUH Risskov (børne- og ungdomspsykiatri)er godkendt som højt-specialiseret funktion for diagnostik og behandling af særligt komplicerede spi-seforstyrrelser.I Sundhedsstyrelsens specialevejledning for Børne- og Ungdomspsykiatri af15. juni 2011 fremgår det, atBUC Bispebjerg, BU Odense, AUH BU Regions-center Risskover højtspecialiserede funktioner for særligt komplicerede pati-enter med spiseforstyrrelser og komorbide somatiske og/eller psykiatriske li-delser, hvor behandlingen har været langvarig og kompliceret. Behandlingenvaretages i tæt samarbejde med intern medicin: endokrinologi og pædiatri.Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet bedt Danske Regioner omat oplyse ventetiderne på behandling på sygehusene, der af Sundhedsstyrel-sen er godkendt til varetagelse af den højtspecialiserede funktion.Danske Regioner oplyser følgende i forhold til ventetider:”Ventetider OUH og Århus Universitetshospital (Odense og Risskov)Danske Regioner oplyser i forhold til ventetider i Odense og Århus Universi-tetshospital Risskov, at når en patient har brug for behandling, gennemgås pa-tientens henvisning og det vurderes, hvorvidt patientens tilstand er akut, sub-akut eller vedkommende kan vente i forhold til den almindelige ventetid.
Side 2
Akutte patienter med livstruende spiseforstyrrelse vil altid blive tilbudt behand-ling med det samme. Er patientens tilstand sub-akut, vil patienten blive indlagtefter kort tid (mellem 1 dag og 3 uger, afhængigt af tilstanden).Er patienten i stand til at vente længere, er ventetiden på OUH (Odense) ogÅrhus Universitetshospital (Risskov) den ventetid, som står beskrevet påwww.venteinfo.dkfor den pågældende afdeling. Her skal det bemærkes, at deventetider, der findes på hjemmesiden under afdelinger i Odense og Risskovangiverventetid til 1. undersøgelseog ikkeventetid til behandling.Imidlertid er praksis den, at man overføres direkte fra 1. undersøgelse (udred-1ning) til behandling. Disse ventetider gælder uafhængigt af, om det er be-handling på højt specialiseret, hovedfunktions- eller regionsniveau, patientenhar brug for.Samme ventetider gør sig gældende, hvis der er tale om en person, der over-føres fra et andet sygehus i regionen eller fra et sygehus i en anden region tilet af de tre sygehuse.Om ventetiderne skal generelt siges, at de er udtryk for den længst muligeventetid, dvs. at bare én patient venter 8 uger, angives der 8 uger som vente-tid på hjemmesiden. De fleste patienter vil altså komme til før.Ventetider på 1. undersøgelse og efterfølgende behandling for børn, unge og voks-neBørn og UngeVoksneOUH (Odense):4 uger4/8 uger*Århus Universitetshospital7 uger7 uger(Risskov):*Der er fire ugers ventetid til endokrinologisk afdeling, som er en medicinsk afdeling og som kan indgå i etbehandlingsforløb af spiseforstyrrelse. Der er 8 ugers ventetid på psykiatrisk afdeling. Flytter man interntmellem afdelingerne, er der ingen ventetid.
Region HovedstadenFor Region Hovedstaden gælder det også, at akutte patienter med livstruendespiseforstyrrelse altid tilbydes behandling med det samme, typisk ved indlæg-gelse på hovedfunktionsniveau. For øvrige patienter er der i dag ca. fire må-neders ventetid fra henvisning til første samtale (visitationssamtale) i den højtspecialiserede funktion for spiseforstyrrelser (for voksne).Ved visitationssamtalen vurderes det, om patienten skal behandles ambulanteller under indlæggelse. Hvis patienten skal behandles ambulant, iværksættesbehandlingen umiddelbart efter visitationssamtalen. Hvis patienten skal be-handles under indlæggelse, og der er ventetid hertil, vil patienten umiddelbartefter visitationssamtalen blive tilbudt ambulant behandling i ventetiden.Ventetiden fra første samtale til indlæggelse er aktuelt ni måneder, men varie-rer meget da den bl.a. afhænger af den aktuelle patientsammensætning på
1
Her skal der tages forbehold for, at man ved deltages i gruppebehandling kan komme til atvente lidt længere indtil der er tilstrækkeligt med patienter til gruppen.
Side 3
sengeafsnittet samt af, hvor akut et indlæggelsesbehov, der er tale om hosden nye patient.Der er typisk tale om langvarige indlæggelser i den højt specialiserede funkti-on, og derfor kan der opstå flaskehalse og lange ventetider på indlæggelse.Region Hovedstaden planlægger derfor at udvide med op til 13 ekstra senge tilpatienter med spiseforstyrrelser. Fem af disse senge etableres til efteråret, ogudvidelsen med de resterende otte senge beror på, om regionen får tildeltdeansøgte satspuljemidler til etablering af flere senge.Det er regionens forventning, at der med yderligere 13 senge til patienter medspiseforstyrrelser er mulighed for at reducere ventetiderne til indlæggelse samtskabe en øget fleksibilitet i behandlingen, så den i højere grad kan tilpassespatientens aktuelle behov – hvad enten der er tale om kort- eller langvarigeindlæggelser, daghospitalsbehandling eller ambulant behandling.”Jeg kan således på baggrund af Danske Regioners oplysninger konstatere, atventetiderne ser fornuftige ud på behandlingsstederne i Odense og på ÅrhusUniversitetshospital, Risskov, i forhold til de gældende behandlingsrettighederi psykiatrien, og at patienter, der vurderes at have akut behov for behandling,kommer til med det samme.Derimod er der udfordringer i Region Hovedstaden i forhold til ventetid på be-handling på den højt specialiserede funktion. Det fremgår dog, at de akutte pa-tienter behandles med det samme typisk på hovedfunktionsniveau. Sundheds-styrelsen har oplyst, at man på hovedfunktionsniveau typisk vil kunne behand-le den akutte livstruende behandlingsbehov hos patienten fx forstyrrelser ivand- og salt balance og selvmordstruende adfærd, men at behandlingen -ved behov for mere kompliceret og langsigtet behandling - skal varetages påen højtspecialiseret funktion. Her må det forventes, at regionen i den nuvæ-rende situation udnytter ledig kapacitet i andre regioner.Derudover kan jeg konstatere, at Region Hovedstaden har fokus på problem-stillingen, og at regionen planlægger at udvide med 13 sengepladser til be-handling af spiseforstyrrelser bl.a. ved hjælp af satspuljemidler med henblik påat nedbringe ventetiden, hvilket fremgår af min besvarelse på spørgsmål 594.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Louise Avnstrøm