Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 19. juni 2012Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMAMKHSags nr.: 1205898Dok nr.: 954568
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 568 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 568:”Vil ministeren oplyse, hvor stor en andel af stigningen i udbetalingen af er-statning gennem Patientforsikringen, som skyldes henholdsvis flere fejl i sund-hedsvæsenet kontra at patienterne er blevet bedre til at klage sammenlignetmed tidligere?”Svar:Jeg har indhentet en udtalelse fra Patientforsikringen, som har oplyst følgendehvortil jeg kan henholde mig:”Patientforsikringen afgør erstatningssagerne efter lov om klage- og erstat-ningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 20, stk. 1, nr. 1- 4. Der er mulig-hed for erstatning for både undgåelige skader og uundgåelige skader.Inden for kategorien undgåelige skader ( § 20, stk. 1, nr. 1) findes både egent-lige fejl og sager, hvor den pågældende sundhedsperson har handelt anderle-des end den erfarne specialist ville have gjort, uden at man af den grund kantale om en egentlig fejl, i erstatningsmæssig sammenhæng kaldet culpa.Patientforsikringen tager derfor ikke særskilt stilling til, om der er begået fejl.En stigning i antallet af anerkendte undgåelige skader kan altså ikke tagessom udtryk for en stigning i antallet af skader, der skyldes egentlige fejl i be-handlingen.Stigningen i anmeldelser og erstatningsudbetalingerPatientforsikringens bestyrelse har under indtryk af den voldsomme stigning iantallet af anmeldelser til Patientforsikringen og erstatningsudbetalingernebedt om en undersøgelse af grundene hertil.På denne baggrund udgav Patientforsikringen i marts 2012 rapporten: Stignin-gen i anmeldelsen til og erstatningstilkendegivelser fra Patientforsikringen2006-2011 – analyse af baggrunden og prognose for 2012-2015”, som kandownloades fra vores hjemmeside Patientforsikringen.dk.Der henvises i det hele til resumeet i rapporten side 5-6, som for en nemhedsskyld er indsat her:”Resume
Side 2
Baggrunden for rapporten er, at anmeldelsestallet i perioden fra 2006 til 2011steget fra 5.116 til 8.375 anmeldelser. Det er en stigning på 64 % over en pe-riode på 6 år.Samtidig er de samlede erstatningsudbetalinger i perioden fra 2006 til 2011steget fra 410 mio. kr. til 814 mio. kr. Det er en stigning på 98,5 %.Rapporten tager udgangspunkt i behandlingsskaderne og beskriver og analy-serer væksten i anmeldelserne og erstatningerne i perioden 2006 – 2011. Læ-gemiddelskaderne indgår kun i begrænset omfang, men der er til sidst i rap-porten en kort beskrivelse af udviklingen indenfor lægemiddelskaderne.Rapporten gennemgår baggrunden for realvæksten. Realvæksten fremkom-mer, når man tager udgangspunkt i den faktiske vækst og fradrager denvækst, der skyldes udvidelser i aktivitetsniveauet i sundhedsvæsenet, ændrin-ger i lovgivningen og det forhold, at samme patient anmelder flere sager.AnmeldelserDen faktiske vækst i perioden 2006 – 2011 er på ca. 64 %.19 % skyldes udvidelser i aktivitetsniveauet i sundhedsvæsenet.10 % skyldes udvidelse af dækningsområdet i 2004.14 % skyldes, at samme patient anmelder flere behandlingssteder.Realvæksten er således 21 %.Rapporten konkluderer, at denne realvækst skyldes en øget rettighedsbe-vidsthed hos patienterne og et større kendskab til patientforsikringsordningen,navnlig i forbindelse med presseomtale. En sammenligning med de øvrigenordiske lande viser, at Danmark ganske vist i 2011 er det land, der har flestanmeldelser pr. indbygger, men den viser også, at udviklingen overordnet ikkeer så forskellig.ErstatningerI perioden 2006 – 2011 er erstatningsudbetalingerne i behandlingsskaderne iløbende priser steget fra 380,3 mio. kr. til 766,3 mio. kr. Dette er en stigning påover 100 %.I faste priser er beløbet steget fra 380,3 mio. kr. til 684,1 mio. kr. Dette er enstigning på knapt 80 %.Denne stigning skal imidlertid sammenholdes med stigningen i antallet af an-erkendte skader, som er på 83 %. Det må derfor lægges til grund, at udviklin-gen i de samlede erstatningssummer i det store og hele følger udviklingen ianmeldelserne og anerkendelser.Prognose for 2012 – 2015Det forventes, at antallet af anmeldte behandlingsskader i 2015 stiger til ca.10.600, og at de samlede erstatningsudbetalinger i 2015 vil være ca. 1,03 mia.kr. i løbende priser.
Side 3
Det forventes, at antallet af anmeldte lægemiddelskader i 2015 stiger til ca.545, og at de samlede erstatningsudbetalinger i 2015 vil være godt 75 mio. kr.i løbende priser.”Antal af fejlPatientforsikringen kender ikke antallet af skader forvoldt ved egentlige fejl fraordningens indførelse den 1. juli 1992 til nu, da ”fejl” som bekendt ikke er etsærskilt kriterium for at tilkende erstatning efter loven, jf. ovenfor i indlednin-gen.Vi har i perioden behandlet ca. 79.000 anmeldelser, anerkendt ca. 27.000skader og tilkendt ca. 5, 7 mia. kr. i erstatninger.Imidlertid ved vi fra forskellige undersøgelser, at der har eksisteret og fortsateksisterer et meget stort såkaldt mørketal, det vil sige skader, som kunne væ-re anerkendt efter patientforsikringsordningen, men som ikke bliver anmeldt tilPatientforsikringen.Der henvises om dette mørketal til den ovennævnte rapport side 36 – 39. Detfremgår side 38, at tallene (i rapporten) giver belæg for at antage, at der udenvidere kan ske en fordobling af antallet af anmeldelser og en fordobling af densamlede anerkendelsessum, hvis alle skader bliver anmeldt.Patientforsikringen tager som anført ovenfor i indledningen ikke stilling til, omder er begået fejl i behandlingen, og vi har derfor heller ikke statistiske oplys-ninger, der dokumenterer udviklingen i antallet af skader, der skyldes fejl. Vikan derfor alene komme med vores overordnede vurdering ud fra den erfaring,som sagsbehandlingen har givet gennem årene. Det er vores skøn, at der ge-nerelt ikke er sket en stigning i antallet af fejl ud over den proportionelle stig-ning, der følger af et højere aktivitetsniveau. Det er også vores vurdering, atstigningen i antallet af anmeldelser og anerkendte skader i altovervejendegrad kan henføres til en række andre faktorer, således om de også er angivet ivores redegørelse citeret ovenfor.”Det danske sundhedsvæsen skal tilbyde kvalitet i behandlingen, høj patient-sikkerhed er vigtigt. Jeg er derfor også glad for, at Regeringen og Danske Re-gioner i den netop indgåede aftale om regionernes økonomi for 2013 har satdet ambitiøse mål, at antallet af skader på patienter reduceres med 20 pct.over tre år.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Anne Marie Karstoft Hertzum