Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1131296_0001.png
1131296_0002.png
1131296_0003.png
1131296_0004.png
Kommissorium for udvalg om psykiatri

Baggrund

Mange danskere rammes af en psykisk sygdom, hvilket kan have alvorlige konse-kvenser for den enkelte og dennes familie. Ligesom med somatiske sygdomme erdet for mange muligt at komme sig helt eller delvist efter en psykisk sygdom - og-så en alvorlig, psykisk sygdom.Ansvaret for indsatsen for mennesker med psykiske sygdomme er delt mellem re-gioner og kommuner. Den regionale indsats omfatter bl.a. diagnostik og behand-ling på sygehusafdelinger, i distriktspsykiatri og i praksissektoren. Den kommunaleindsats omfatter sociale støtteordninger og botilbud samt sygepleje, fremme afmental sundhed og indsatser i regi af folkeskole mv.En kvalificeret indsats, som resulterer i helbredelse eller et acceptabelt, stabiltfunktionsniveau kræver derfor - udover en veludbygget og differentieret indsatside involverede sektorer - koordination og samarbejdepå tværsaf sektorer og fagbl.a. med henblik på at sikre sammenhæng i forløbene og bedst mulig udnyttelseaf de samlede kompetencer.For at skabe et solidt grundlag for, at regeringens fremtidige indsats for personermed psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt, nedsættes et ud-valg.Rammerne for udvalgsarbejdet skal ses i lyset af den økonomiske situation. Detbegrænser det økonomiske råderum for den offentlige forbrugsvækst, hvorforforbedringer i den offentlige service primært skal sikres gennem omprioriteringerog effektiviseringer.Det stiller krav til, at kapaciteten i sundhedsvæsenet, herunder psykiatriområdet,anvendes så effektivt som muligt, og at der skabes mest mulig sundhed for desamlede ressourcer. I den forbindelse gælder, at kapaciteten på det psykiatriskeområde er øget gennem særskilt prioritering af over 8 mia. kr. fra satspuljen i peri-oden 2003-2015 til området, hvoraf langt hovedparten er permanente midler.Midlerne er bl.a. gået til øget kapacitet i børne-, voksen- samt retspsykiatrien, ud-videde patientrettigheder og sikring af bedre og sammenhængende behandling.

Organisering

Udvalget består af repræsentanter fra:Det Sociale NetværkSINDLAP (Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere)Bedre PsykiatriDe Lægevidenskabelige SelskaberDanske RegionerKL
Side 2 af 4
Herudover indgår Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Finansministeriet,Økonomi- og Indenrigsministeriet, Social- og Integrationsministeriet, Ministerietfor Børn og Undervisning, Beskæftigelsesministeriet, Sundhedsstyrelsen og Social-styrelsen1. Ministeren for Sundhed og Forebyggelse udpeger op til 5 medlemmermed henblik på relevant faglig repræsentation f.eks. psykiatri-, psykolog-, sygeple-je- og socialfaglig. Formandskabet for udvalget varetages af Ministeriet for Sund-hed og Forebyggelse.Udvalget nedsætter underarbejdsgrupper med henblik på at løse afgrænsede, kon-krete opgaver (delanalyser), og skal i den forbindelse i relevant omfang inddrageeksterne, herunder udenlandske eksperter samt evt. andre interessenter med særligviden om det psykiatriske område.Sekretariatsfunktionen for udvalget varetages af Ministeriet for Sundhed og Fore-byggelse i samarbejde med Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet,Social- og Integrationsministeriet, Ministeriet for Børn og Undervisning og Be-skæftigelsesministeriet. Sekretariatet inddrager andre fagministerier, når dette errelevant.

Opgavebeskrivelse

Udvalget skal komme med forslag til, hvordan indsatsen for personer med psykisksygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt.Udvalgets forslag skal falde i to dele.Del I skal indeholde konkrete forslag, der indebærer en bedre udnyttelse af deneksisterende kapacitet på det psykiatriske område. Det omfatter bl.a. forslag, derindebærer en bedre organisering og tilrettelæggelse af psykiatrien, og forslag tilmere fokuseret indsats/prioritering baseret på den nyeste viden. Hertil kommertiltag til bedre styring og omkostningseffektivitet.Del II skal indeholde nye forslag på området, der efter udvalgets opfattelse kunneprioriteres, baseret på den nyeste viden/evidens for tiltaget og et generelt krav omomkostningseffektivitet.Regeringen vil med afsæt i udvalgets overvejelser og forslag udarbejde en samlet,langsigtet plan for den fremtidige udvikling og udbygning på området. Planen vilbygge på en prioritering af de i del II fremkomne forslag.For alle udvalgsforslag skal de økonomiske konsekvenser vurderes.Udvalgets arbejde skal ses i sammenhæng med andre relevante analyser igangsat afregeringen, herunder evalueringen af kommunalreformen.
1
Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri indgår organisatorisk i Socialstyrelsen
Side 3 af 4
Udvalgets arbejde falder i 3 hovedfaser.Fase 1er en indledende fase, hvor pro-blemstillingen afdækkes og indsnævres. Udvalget skal i denne fase:kortlægge og vurdere den nuværende struktur, kapacitet og gennemførteaktivitet i behandlingspsykiatrien og i den kommunale sektor, herunder fo-rebyggelsesaktiviteter.kortlægge og vurdere indsatser for sammenhæng i patientforløb, der gårpå tværs af myndigheder, sektorer og forskellige forvaltninger.beskrive og vurdere udviklingen i psykiatriske diagnoser med særlig fokuspå:obørn og ungeodiagnoser, der har oplevet den største stigning de seneste 10 åroudviklingen i antallet af retspsykiatriske patienterbeskrive og vurdere udviklingen i behandlingsmuligheder bl.a. anvendel-sen af medicin.
Fase 2er analysefasen, hvor udvalget skal:vurdere mulighederne for at forebygge udvikling og forværring af psykiskesygdomme og for at fremme recovery gennem fx rådgivning, tidlig indsats,rehabilitering mv.vurdere mulighederne for at fremme kvalitet i behandlingen og indsatsen,herunder nedbringe behovet for tvangsforanstaltninger,vurdere mulighederne for aktiv patient/borger- og pårørendeinddragelse iindsatsen for personer med psykiske sygdomme,vurdere mulighederne for at optimere og tilpasse den samlede kapacitet iforhold til personer med psykiske sygdomme, herunder bl.a. se på forhol-det mellem stationær og ambulant kapacitet i behandlingspsykiatrien og isammenhæng hermed forholdet mellem døgntilbud og andre tilbud i denkommunale sektor,vurdere mulighederne for at sikre yderligere sammenhæng og kontinuitet iindsatsen for personer med psykiske sygdomme,vurdere behovet for tiltag, som kan bidrage til at sikre en god styring ogeffektiv ressourceanvendelse på området.Fase 3er afrapporteringsfasen, hvor udvalget sammenskriver den samlede afrap-portering og fremlægger forslag til, hvordan behandlingen af mennesker medsindslidelse tilrettelægges og gennemføres bedst og mest effektivt. Udvalgets for-slag skal falde i to dele, jf. ovenfor.Udvalget skal med halvårlige intervaller holde debatmøder med inddragelse af in-teressenter med henblik på at sikre en bred afdækning af synspunkter i udvalgsar-bejdet.Udvalget kan nedsætte arbejdsgrupper i både den indledende fase (fase 1) og i ana-lysefasen (fase 2).
Side 4 af 4
Fordi der er tale om et bredt dækkende analysearbejde, som samtidig forventes atbehandle spørgsmålene grundigt med inddragelse af ekspertise og ny viden, vil dervære behov for deltagelse af personer med forskellige baggrunde og faglige profi-ler i de forskellige arbejdsgrupper.

Tidsplan

Udvalgets samlede afrapportering skal foreligge medio 2013. Udvalget kan under-vejs afgive delafrapporteringer.