Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1131237_0001.png
1131237_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 6. juni 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMFBESags nr.: 1205760Dok nr.: 936730
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 8. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 552 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 552:’’Ministeren bedes kommentere den procedure for forlængelse af den enkeltepatients dagbehandlingspakke, som er beskrevet på materialet fra KildehøjPrivathospital, jf. SUU alm. del - bilag 314, herunder bedes oplyst om ministe-ren finder proceduren til gavn for patient og ressourceanvendelse.”Svar:Den procedure, som fremgår af SUU alm. del - bilag 314, vedrører forhold iRegion Hovedstaden. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har derfor bedtregionen kommentere proceduren, herunder om den ændring, som fremgår afbilag 314, betyder øget sagsbehandlingstid. Region Hovedstaden har oplystfølgende:”I forbindelse med indførelsen af det udvidede frie sygehusvalg i psykiatrienblev der mellem Danske Regioner og de private behandlingssteder aftalt enrække udrednings- og behandlingspakker. Som udgangspunkt forudsættesdet, at et pakkeforløb er dækkende, så behandlingsforløbet afsluttes inden forrammen af den aftalte pakke. Det er således korrekt, at patienter med spise-forstyrrelser henvises til et 4-ugers pakkeforløb.Dette er baggrunden for, at der i bilaget henvises til, at patienterne”hver 4.uge ikke ved, om de kan fortsætte”.Patienter, der behandles i pakkeforløb,skal naturligvis informeres om, at forløbet hos den private behandler er af-grænset. Der kan undtagelsesvis bevilges en gentagelse af pakken. Dette be-ror altid på en lægefaglig vurdering i det konkrete tilfælde.I Region Hovedstaden er det Enhed for Sygehusvalg (EFS) der varetager alkontakt til de private behandlingssteder, både inden for psykiatrien og soma-tikken. Derved sikres et overblik over behandling hos og betaling af de privatebehandlere.Region Hovedstadens Psykiatri har i juni 2011 etableret Central Visitation iPsykiatrien (CVIP). CVIP modtager og behandler alle henvisninger til planlagtbehandling i Region Hovedstadens Psykiatri. På enkelte områder, fx spisefor-styrrelser, videresender CVIP til særlige fagspecifikke visitationer, som vareta-ger visitationen af patienterne.
Side 2
Proceduren i forbindelse med anmodning om gentagelse af pakker er følgen-de:Det private behandlingssted sender en anmodning til EFS.EFS sender en anmodning til CVIP.Hvis patienten i første omgang var visiteret af en fagspecifik visitation,vil det også være den fagspecifikke visitation, der vurderer anmodnin-gen om gentagelse af pakken.Den fagspecifikke visitation sender svar på anmodningen til EFS.EFS sender svar til det private behandlingstilbud.
Det er væsentligt at bemærke, at behandlingen af patienter i Region Hoved-stadens Psykiatri også foregår via pakkeforløb. Også disse pakker anses for atvære afsluttede forløb. Hvis en pakke skal gentages, gælder samme vilkårsom ved de private behandlingstilbud, dvs. der skal sendes anmodning tilCVIP om gentagelse af pakken.Der føres ikke statistik over sagsbehandlingstiden vedr. anmodning om genta-gelse af pakker. Det kan derfor ikke opgøres, om sagsbehandlingstiden er for-længet i forhold til tidligere. Det bestræbes imidlertid i alle tilfælde at sikre enså hurtig sagsbehandling som muligt, af hensyn til patienterne.Med etableringen af CVIP er der opnået en bedre udnyttelse af de ressourcer,der anvendes til visitation på tværs af Region Hovedstadens Psykiatri, og flerepatienter kan behandles hurtigere, idet kapaciteten på tværs af Region Hoved-stadens Psykiatri udnyttes bedre.”For mig er det vigtigt, at det sundhedsfaglige personale bruger sin tid på pati-enterne frem for på papirarbejde. Det gælder uanset, om vi taler offentlige ellerprivate sygehuse, for patienterne skal være i centrum begge steder. Samtidiger det væsentligt, at regionerne har redskaber til at sikre en god og effektivopgavevaretagelse, så den samlede kapacitet i psykiatrien udnyttes bedst mu-ligt.Jeg hæfter mig ved, at der i Region Hovedstaden gælder de samme vilkår forRegion Hovedstadens Psykiatri som for private behandlingssteder, når en be-handlingspakke skal gentages, samt at regionen oplyser, at der tilstræbes enså hurtig sagsbehandling som muligt af hensyn til patienterne.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Frederikke Beer