Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1046786_0001.png
1046786_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 15. november 2011Enhed: Juridisk EnhedSagsbeh.: SUMCVASags nr.: 1111926Dok nr.: 706813
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 51 (alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 51:’’Vil ministeren oplyse, om stamcellevirksomheden EmCell’s hjemmeside stri-der mod lovgivningen i Danmark, da det er ulovligt at anprise ikke dokumente-ret behandling? Vil ministeren arbejde for ensartede retningslinjer i EU for,hvorledes hjemmesider må omtale ikke dokumenteret behandling?”Svar:Det følger ganske rigtigt af § 2, stk. 1, i lov om markedsføring af sundheds-ydelser, at der ikke ved markedsføring af sundhedsydelser efter loven må an-vendes urigtige, vildledende eller urimeligt mangelfulde angivelser, ligesomrigtigheden af angivelser om faktiske forhold skal kunne dokumenteres, jf.samme lovs § 2, stk. 4.Sundhedsstyrelsen er i gang med at undersøge Emcells markedsføring iDanmark, som er rettet mod danske patienter. Det er Sundhedsstyrelsens for-pligtelse i henhold til § 4, stk. 1, i lov om markedsføring af sundhedsydelser,idet styrelsen fører tilsyn med lovens overholdelse.Sundhedsstyrelsen har således over for ministeriet oplyst følgende:
”Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket i færd med at undersøge, i hvilket omfangejeren af hjemmesiden www.emcell.dk kan dokumentere de påstande om be-handling, der fremsættes på hjemmesiden. Sundhedsstyrelsen kan derforendnu ikke oplyse, om hjemmesidens indhold striderimod Lovom markedsfø-ring af sundhedsydelser.Det skal dog pointeres, at det ikke i sig selv er ulovligt at anprise en behand-ling, der ikke er klinisk dokumenteret. I så fald må markedsføringen heraf dogikke være egnet til at give patienterne indtryk af, at den beskrevne effekt er kli-nisk dokumenteret.”
Jeg kan i øvrigt oplyse, at Sundhedsstyrelsen nu vil orientere offentlighedenom, hvilke forhold man som patient skal være opmærksom på ved eksperi-mentel behandling i udlandet, herunder specielt stamcellebehand-ling. Sundhedsstyrelsen forventer, at denne orientering vil blive meddelt påstyrelsens hjemmeside og tilsendt dagspressen om få dage.
Side 2
Med lov nr. 227 af 22. april 2002 om tjenester i informationssamfundet, herun-der visse aspekter af elektronisk handel, implementeredes e-handelsdirektivet(Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/31/EF af 8. juni 2000 om visseretlige aspekter af informationssamfundstjenester, navnlig elektronisk handel, idet indre marked). Denne lov henhører under Erhvervs- og Vækstministeriet.Mit ministerium har derfor anmodet dette ministerium om at redegøre for,hvorvidt derallerede i dag findes fællesskabsretlig regulering for markedsfø-ring på internettet af en sådan tjenesteydelse som den omhandlede, såledesat det er et krav, at rigtigheden af angivelser i markedsføringsøjemed om dengivne tjenesteydelses faktiske forhold skal kunne dokumenteres.Jeg vil efterfølgende informere udvalget om redegørelsen herom fra Erhvervs-og Vækstministeriet.Jeg skal for god ordens skyld afslutningsvis gøre opmærksom, at der i denkonkrete sag er tale om et behandlingssted i et land uden for EU (Ukraine),som markedsfører en sundhedsydelse her i landet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag / Carlo V. Andersen