Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 16. maj 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMHMSags nr.: 1205160Dok nr.: 919379
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. april 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 493 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 493:’’Hvad er ministerens holdning til, at Sundhedsstyrelsen bør inddrage sam-fundsøkonomiske overvejelser i sin prioritering og vurdering af, hvorvidt vacci-ner skal indføres i børnevaccinationsprogrammet, som erhvervsorganisationenDI har foreslået.”Svar:Jeg kan på baggrund af oplysninger modtaget fra Sundhedsstyrelsen oplysefølgende:En helt afgørende forudsætning for at inkludere en vaccine mod en ny sygdomi det offentligt finansierede børnevaccinationsprogram er, at der foreligger envaccine, der er registreret til formålet, hvilket indebærer, at det er videnskabe-ligt påvist, at vaccinen virker og har en rimelig bivirkningsprofil for den enkelte.Herudover skal der foreligge et beslutningsgrundlag fra de sundhedsfagligemyndigheder, som kan danne grundlag for politisk stillingtagen.Dette beslutningsgrundlag vil typisk indeholde vurderinger af:Hvor alvorlig og hvor hyppig er den sygdom, der kan forebygges medden nye vaccine (dødsfald/skader/livstruende komplikationer mv.)?Det nye programs eventuelle indvirkning på befolkningens samledeimmunitet (er der fx risiko for forskydning af sygdom til ældre alders-klasser?).Eventuel biologisk indvirkning på andre vacciner?Indvirkning på det samlede vaccinationsprogram, fx kræves der yder-ligere lægebesøg? Vil forældre acceptere det nye tilbud?Er der andre sygdomme, hvor der er nye vacciner i udsigt, og sommuligvis bør prioriteres højere?
Endeligt indgår også en samfundsøkonomisk vurdering. En sådan har netopforeligget i forbindelse med indførelse af en række af de vacciner, der alleredeer i børnevaccinationsprogrammet (MFR, pneumokok, HPV). Betydningen afen samfundsøkonomisk vurdering er større jo mindre alvorlighedskriteriet er,hvad angår sygdommens sværhedsgrad og hyppighed.
Side 2
Beslutningsgrundlaget vil i dag typisk blive bragt til veje i form af en MedicinskTeknologi Vurdering (MTV).Kriterierne kan ændres over tid, men kriteriet vedrørende sygdommens alvor-lighed bør efter Sundhedsstyrelsens opfattelse fortsat være det væsentligstekriterium af to hovedårsager:En registreret vaccine kan på længere sigt vise sig at have uventedealvorlige bivirkninger. I denne forbindelse er det vigtigt at erindre, atdet dels drejer sig om et tilbud til alle – oftest helt raske børn – delsom lægemidler, der ofte har et biologisk udgangspunkt (og ikke et ke-misk, der bedre kan standardiseres). Det skal dog tilføjes, at vaccine-produktion er blevet langt mere standardiseret og kvalitetssikret endtidligere.Det er ikke afklaret, hvorvidt der er en biologisk grænse for udbygningaf programmet. Det vides således ikke, hvor mange vacciner og hvilkevaccinetyper der i fremtiden er mulighed for at indbygge i programmet.De forskellige vacciner skal kunne virke sammen og en vaccine moden mindre alvorlig sygdom må ikke blokere for en vaccine mod en me-re alvorlig sygdom. Derfor skal det nøje vurderes, hvilke vacciner, somskal indgå i børnevaccinationsprogrammet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Helle Hyllehøj