Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1138460_0001.png
1138460_0002.png
1138460_0003.png
1138460_0004.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg[email protected]Liselott Blixt (DF)[email protected]
Dato: 25. juni 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMMNISags nr.: 1204999Dok nr.: 957590
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. april 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 466 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvaresendeligt.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Li-selott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 466:”En ny undersøgelse viser en 19 pct. stigning på borgere der har fået sclerose,vil ministeren sikre at der ikke på den baggrund bliver længere ventelister? Iden forbindelse udbedes en oversigt over ventetiderne på de 3 scleroseklinik-ker, som er nævnt i svaret på spørgsmål 112.’ ”Svar:Spørgeren henviser til min besvarelse af spørgsmål 112. I dette svar nævnerjeg henholdsvis de to specialsygehuse for sclerose i Ry og Haslev, der vareta-gerrehabilitering for sclerosepatienter,og regionernes scleroseklinik-ker/neurologiske afdelinger, der varetagerdiagnosticering og behandling afsclerose.Indledningsvist kan jeg oplyse, at patienter med sclerose er tilknyttet de neuro-logiske afdelingers scleroseklinikker, som har ansvaret for udredning og diag-nostik, behandling og opfølgning. Der er 15 scleroseklinikker på de danske sy-gehuse. I min besvarelse af SUU alm. del spørgsmål 112 har Sundhedsstyrel-sen oplyst, at der er 33 scleroseklinikker i Danmark. Det korrekte tal er imidler-tid 15 scleroseklinikker.Dertil driver Scleroseforeningen de to specialsygehuse i Ry og Haslev i medføraf Sundhedslovens § 79, stk. 2.På den baggrund har jeg i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet anmo-det Danske Regioner og specialsygehusene i Ry og Haslev om bidrag omventetid.

Danske Regioner udtaler vedr. diagnostik og behandling,:

”Gennemsnitligt er ventetiden til udredning/diagnostisk af neurologisk sygdompå landets sygehuse mellem ca. 3 uger til 18 uger, afhængigt af tilstandens al-vor. Patienter med behov for akut indlæggelse og behandling, diagnosticeresakut.Region NordjyllandRegion Nordjylland oplyser, hvad angår Ålborg Sygehus, at ventetiden på for-undersøgelse ved mistanke om sclerose er mellem 1 måned og op til maksi-malt 6 måneder. Der er ingen ventetid fra konstateret sygdom til start af even-tuel behandling.
Side 2
Region SjællandRoskilde Sygehus:14 ugers ventetid i alm. neurologisk ambulatorium4 ugers ventetid for multipel skleroseHolbæk Sygehus:Mistanke om sklerose og epilepsi: 2-3 ugerNæstved Sygehus:Ventetid i neurologisk amb. er 6 måneder.Ingen speciel ventetid for patienter med skleroseHvis det lægefagligt vurderes, at patienten ikke kan vente 6 måneder indkal-des patienten indenfor 1 uge. Der er ingen ventetid til anden sygehusbehand-ling for patienter med sklerose på sygehusene i Region Sjælland.Region SyddanmarkRegion Syddanmark svarer for Esbjerg, Sønderborg og Vejle Sygehuse. Svarfra OUH mangler, men det antager, at proceduren er den samme der, som påde øvrige sygehuse.Ventetiden til første undersøgelse oplyses til at være 10–20 uger i RegionSyddanmark (oplysninger er taget fra venteinfo, neurologi). Ventetiden til selvediagnosen forsøges forkortet mest muligt ved at lade patienter med mulig dis-semineret sklerose indgå i pakkeforløb. Ventetider til anden sygehusbehand-ling er ikke anderledes for sklerosepatienter end for andre patienter.Region HovedstadenDet kan på den baggrund oplyses, at det for alle regionens scleroseklinikkergælder, at patienter med akut opstået sygdom bliver behandlet akut - entenambulant eller under indlæggelse.Ventetiden til udredning/diagnostik af neurologisk sygdom, herunder mistankeom sclerose på Rigshospitalet er 0 til tre uger.På Glostrup Hospital er den gennemsnitlige ventetid for patienter til udred-ning/diagnostik af neurologisk sygdom, herunder mistanke om sclerose 4 uger.På Herlev Hospital er ventetiden til udredning/diagnostik af neurologisk syg-dom, herunder mistanke om sclerose 10 til 12 uger.På Hillerød Hospital er ventetiden for ambulante patienter med nyopståedeneurologiske udfaldssymptomer og objektive fund under 4 uger.Ventetid til anden behandling vil afhænge den konkrete behandling, behand-lingsbehovet, og patientens almene tilstand.Region MidtjyllandVentetiderne til forundersøgelse for ikke nærmere specificeret neurologisksygdom fremgår på venteinfo.dk, som afdelingerne bidrager med opdateringertil løbende. Ventetiderne for sklerose-patienter er generelt meget variabel, og
Side 3
det er derfor vanskeligt at oplyse disse præcist. Mange patienter indlæggesf.eks. akut pga. neurologiske udfald, og disse diagnosticeres derfor også akut.Regionshospitalet Holstebro, prioriterer henvisninger i fire kategorier. Hvisman finder klinisk mistanke om sklerose, prioriteres henvisningen højt, og pa-tienterne ses hurtigt i ambulatorium.Regionshospitalet Viborg prioriterer ligeledes henvisninger, og de mest sygebehandles først. Det kan oplyses, at afdelingen ultimo maj 2012 havde en ven-tetid på udredning/diagnostik for sklerose på 0 - 8 uger.Aarhus Universitetshospital, har indtil nu haft en ventetid på mellem 4-6 uger.Udredningen af sklerose-patienterne forsøges optimeret gennem et pakkelig-nende forløb ved aftaler med lokale radiologiske og neurofysiologiske afdelin-ger. Det er forventningen, at fremadrettet vil diagnosen kunne stilles og be-handlingen startes op inden for 1-2 ugerHvis en patient med kendt sklerose udvikler en sklerose-relateret gene, vil pa-tientens gener blive behandlet af neurologisk afdeling eller blive henvist til re-levant afdeling, hvor den nye henvisning prioriteres.Sklerose-patienter bliver ofte henvist for sklerose-relaterede gener til:Rehabiliteringsophold ved Regionshospitalet Skive (4-12 ugers ventetid),Udredning i kontinensklinikken ved Kvindeafdelingen, Regionshospitalet Vi-borg (5 ugers ventetid) eller Gynækologisk/Obstetrisk afdeling, Hospitalsenhe-den Vest (3 uger)Neurologisk Afdeling ved Regionshospitalet Viborg henviser desuden også of-te til 2. valgsbehandling ved Neurologisk Afdeling, AUH (4-6 ugers ventetid).”Jeg bemærker til regionernes oplysninger, at den gennemsnitlige ventetid tiludredning/diagnostisk og behandling af neurologisk sygdom på landets syge-huse er afhængig af tilstandens alvor. I den forbindelse kan jeg oplyse, at re-geringen netop ønsker at indføre en ny rettighed for patienterne, der indebæ-rer, at alle patienter inden for 1 måned efter, at henvisningen fra den praktise-rende læge er modtaget på sygehuset, skal være udredt eller som minimumhave en plan for at et videre udredningsforløb. Endvidere vil regeringen diffe-rentiere den nuværende ret til behandling under det udvidede frie sygehusvalgsåledes, at fristen for patientens udvidede frie sygehusvalg fastsættes til 2måneder fra patientens samtykke til behandlingstilbud på grundlag af dengennemførte udredning, og 1 måned for patienter med mere alvorlige syg-domme eller tilstande. Det vil skabe bedre rum for, at sygehusene kan priorite-re de mest alvorligt syge først.

Specialsygehusene i Ry og Haslev, der udøver rehabilitering, udtaler:

”Der indlægges ca. 1000 patienter om året på de to hospitaler, de fleste i 4uger, men også i kortere forløb af 1 og 2 ugers varighed.Der eksisterer differentierede ventelister efter kriterier, som er bestemt af hos-pitalernes bestyrelse.
Side 4
Beslutningen er, at førstegangshenviste længst skal vente i 6 måneder frahenvisning er modtaget. Denne beslutning er dog i bero i 2012 og 2013, hvorspecialsygehusene gennemfører et stort forskningsprojekt i samarbejde medSyddansk Universitet om effekten af behandlingen. De patienter som er inte-resserede i at deltage og som inkluderes, fordeles efter lodtrækning i kontrol-og interventionsgruppe, så i forskningsperioden er ventetiden op til maksimalt12 måneder.Ved udgangen af maj 2012 ventede flergangshenviste til Haslev i 18 månederog til Ry i 25 måneder. Ved visitationen tages der udgangspunkt i hvornår pa-tienten sidst var indlagt. De indlægges efter tur på ventelisten og ventetiden ermålt fra deres sidste indlæggelse. I særlige tilfælde, ved særligt påtrængendebehandlings- og rehabiliteringsbehov, fraviges ventelisten. Da sclerose er enkronisk og progredierende sygdom vil det for de fleste patienter være hen-sigtsmæssigt med en årlig opfølgning på behandlingen.”Dertil vil jeg understrege, at patienter med sclerose har adgang til vederlagsfrifysioterapi efter sundhedslovens bestemmelser, som giver mulighed for vedva-rende trænings- og behandlingstilbud af følgerne til sclerose, og i øvrigt har desamme rettigheder som andre patienter til at få udarbejdet genoptræningsplanfør udskrivning fra sygehus, hvis det vurderes, at patienten har behov herfor.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/Mia Francis Nielsen