Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1110264_0001.png
1110264_0002.png
1110264_0003.png
1110264_0004.png
1110264_0005.png
1110264_0006.png
1110264_0007.png
1110264_0008.png
1110264_0009.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

FT’s sundhedsudvalg samt tilhørere

Samråd Æ om lige behandling/udviklingshæmmede med

kræft

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

7-8 min.

Sundhedsudvalget den 17. april 2012 fra kl. 14

883703

2
Tak for spørgsmålet som både er vigtigt og relevant.Lige adgang til behandling i sundhedsvæsenet er en grundsten i voresvelfærdssamfund. Det er en rettighed, der efter min klare opfattelse, hverken kaneller skal sættes spørgsmålstegn ved. Og det er en rettighed, der gælder alle –uden undtagelser.Jeg kan ikke som minister gå nærmere ind i den konkrete sag, der refereres til isamrådsspørgsmålet. De pårørende til patienten har mulighed for at klage tilPatientombuddet, som har kompetence til at vurdere, om der er begået nogetkritisabelt. Den vurdering skal foretages af rette myndighed og på grundlag afoplysninger om sagens samlede omstændigheder – det er naturligvis ikke nogetvi skal gøre os kloge på i et samråd.
3
Jeg vil i den sammenhæng nævne, at det fremgik af pressedækningen af sagen ifebruar måned, at afdelingen på Odense Universitetshospital ville indbyde depårørende til en samtale om forløbet i den konkrete sag.

[Forskelsbehandling er helt uacceptabelt]

Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at jeg og regeringen på det kraftigstetager afstand fra enhver tanke om, at der kan sorteres i patienter i det danskesundhedsvæsen på baggrund af handicap.Alle patienter skal have den behandling, som ud fra en samlet vurdering tjenerpatienten bedst. Og udviklingshæmmede har præcis samme krav på behandlingaf en kræftsygdom som alle andre.
4

[Sundhedsloven]

Det understreges som noget af det allerførste i sundhedsloven, at der skal være”lige adgang til sundhedsvæsenet”. Og det fremhæves samtidig, at lovenfastsætter krav til sundhedsvæsenet ”med henblik på at sikre respekt for detenkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse”.Den lette og lige adgang og respekten for det enkelte menneske – alle enkeltemennesker – er noget, som vi og alle i sundhedsvæsenet skal tage megetalvorligt.
5

[Handicapkonventionen]

Det er samtidig oplagt at fremhæve handicapkonventionen i den hersammenhæng. I konventionens artikel 25, som omhandler sundhed, fremhævesdet meget tydeligt:-at personer med handicap har ret til at nyde den højeste opnåeligesundhedstilstand uden diskrimination på grund af handicap-og at personer med handicap har ret til det samme udbud af sundhedsydelser afsamme kvalitet, som gives til andre
6
Fra regeringens side tager vi selvsagt både sundhedsloven og FN’shandicapkonvention meget alvorligt. Og det har jeg som sundhedsminister ogsåen meget klar forventning om, at alle ansatte i det danske sundhedsvæsen gør.

[Vedrørende sagen fra Odense Universitetshospital]

Odense Universitetshospital har forklaret i medierne, at hospitalet ikkediskriminerer udviklingshæmmede patienter. I en pressemeddelelse og i DagensMedicin fortæller hospitalet, at det skyldtes tvivl om diagnosen og for at tagesærlige hensyn, at hospitalet gik forsigtigt frem i behandlingen i den omtalte sag.Jeg skal som nævnt ikke side her og tage stilling til et konkret patientforløb.Men generelt er det naturligvis vigtigt at fremhæve, at ”lige adgang” ikke i alletilfælde sikres ved at give alle patienter præcis den samme behandling. Lige er
7
ikke altid det samme som ens. Der kan være mange forskellige årsager til at tageindividuelle hensyn til en patient for at sikre patienten den bedst mulige samledebehandling. Handicapkonventionen siger derfor også, at der kan være behov forat tage særlig hensyn i behandlingen af patienter med handicap. Men hvis dertages individuelle hensyn, skal det naturligvis være sundhedsfagligt begrundet.I den sammenhæng skal det fremhæves, at det naturligvis må drøftes medpatient og pårørende, hvis en mulig behandling er så belastende og med såtvivlsom gavn, at den ansvarlige læge finder, at patienten ud fra en samletvurdering er bedre tjent uden behandlingen.
8

[Afrunding]

Jeg synes, det er godt at få rejst det her vigtige spørgsmål om lige adgang tilbehandling i sundhedsvæsenet for alle. Jeg må samtidig sige, at jer tror, at vi –spørgeren og jeg – er helt enige i den her sag.Når vi i Danmark siger, at der skal være lige adgang til behandling isundhedsvæsenet, så mener vi lige adgang til behandling i sundhedsvæsenet. Ogjeg vil derfor gerne gentage, at jeg på det kraftigste tager afstand fra enhvertanke om, at der kan sorteres i patienter i det danske sundhedsvæsen påbaggrund af handicap.
9
Jeg mener ikke, vi har grund til at tro, at diskrimination af handicappede er etgenerelt problem i det danske sundhedsvæsen. Men hvis der fremkommeroplysninger om det modsatte, vil jeg naturligvis tage affære.