Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1044539_0001.png
1044539_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 22. november 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMAMJASags nr.: 1112839Dok nr.: 721684
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. oktober 2011stillet følgende spørgsmål nr. 46 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).

Spørgsmål nr. 46:

’’Kan ministeren oplyse, hvor og hvor mange hospitaler, der har implementeretforløbskoordinatorer på kræftafdelingerne? Spørgsmålet har tidligere væretstillet i folketingsåret 2010-11, jf. SUU alm. del – spm. 957”

Svar:

Ministeriet har bedt Danske Regioner om at indhente oplysninger fra regioner-ne til brug for besvarelse af spørgsmålet. Regionerne har oplyst følgende, somjeg kan henholde mig til:Region Sjælland:Der er forløbskoordinatorer på alle afdelinger med pakkeforløb for kræft.Region Nordjylland:Der er forløbskoordinatorer (35 stk. i alt) på desygehus(afdelinger), som varetager enten udredning eller både udredning ogbehandling af kræft. Dvs. på 3 sygehuse i alt (Sygehus Thy-Mors, SygehusVendsyssel, Aalborg Sygehus).Region Hovedstaden:I forbindelse med implementering af kræftpakkerne blev der i Region Hoved-staden bevilget midler til ansættelse af 32½ forløbskoordinatorer. Der sker for-løbskoordination og er ansat forløbskoordinatorer på samtlige hospitaler i Re-gion Hovedstaden, der varetager kræftbehandling.Region Midtjylland:I Region Midtjylland er der forløbskoordinatorer på allehospitaler, der varetager kræftudredning og/eller -behandling, dvs. femhospitalsenheder.Region Syddanmark:Der er løbende implementeret lokalt tilpassede funktioner til koordinering afpatientforløb, hvor der har været skønnet et behov. En del af forløbskoordina-torfunktionen har kunnet indpasses i allerede eksisterende arbejdsgange. Derer således et større antal personer, som løbende har varetaget forløbskoordi-nation i de enkelte afdelinger, men som ikke har det som primært arbejdsom-
Side 2
råde eller har titel af forløbskoordinator. Det er derfor vanskeligt at opgøre detpræcise antal fuldtidsstillinger, der er beskæftiget med koordinatorfunktioner.Det har generelt været indtrykket at disse forskellige ordninger har fungeret til-fredsstillende. Udover de ovenfor beskrevne stillinger, har regionsrådet afsat 7mio. kr. årligt til en udvidelse af forløbskoordinatorfunktionen på regionens sy-gehuse - heraf er en 1 mio. kr. afsat til en evaluering af funktionen. Samlet setudvides antallet af forløbskoordinatorer i Region Syddanmark med ca. 16 stil-linger. Nedenfor er udmøntningen af disse midler på de enkelte matrikler kortbeskrevet.Sygehusene har haft stor fleksibilitet til at implementere forløbskoordinator-funktionen, hvilket har haft den betydning, at sygehusene har oprettet stillin-gerne på forskellig vis. Der er blandt andet oprettes nye fuldtidsstillinger, der eroprettet deltidsstillinger og enkelte steder har man frikøbt timer hos eksiste-rende medarbejdere.Sydvestjysk Sygehus:Sydvestjysk Sygehus udvider med 2 fuldtidsstillinger i etet-årigt pilotprojekt. Stillingerne er organiseret så en person får ansvaret formedicinske patienter og en får ansvaret for de kirurgiske patienter.Odense Universitetshospital:OUH udvider deres antal af forløbskoordinatorermed hvad der svarer til godt 7 fuldtidsstillinger. De fordeles med 0,8 stilling tiltyk- og endetarmskræft, 0,7 stilling til brystkræft, 0,7 stilling til hovedhalskræft,0,6 stilling til gynækologisk kræft, 0,6 stilling til hæmatologisk kræft, 0,7 stilling,til lungekræft, 0,7 stilling til urologisk kræft, 0,6 stilling til øvre mave tarmkræft,0,6 stilling til neurologisk kræft, 0,8 stilling til onkologi og 0,8 stilling til Svend-borg sygehus.Sygehus Sønderjylland:Sygehus Sønderjylland udvider med knap to fuldtids-stillinger, der fordeler sig med 0,4 stilling til lungeambulatoriet, 0,4 stilling til ki-rurgisk afdeling, 0,2 stilling til urologisk kræft, 0,2 stilling til neurologisk kræft,0,2 stilling til hæmatologisk kræft og 0,2 stilling til gynækologisk/obstetrisk af-deling.Sygehus Lillebælt:På Sygehus Lillebælt udvides med i alt 4 stillinger til at va-retage forløbskoordinatorer. De fordeles med 0,5 stilling til medicinsk afdeling,1,75 stilling til onkologisk afdeling, 0,75 stilling til urologisk kræft og 1 stilling tilorgankirurgisk afdeling.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Anders Møller Jakobsen