Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1116077_0001.png
1116077_0002.png
1116077_0003.png
1116077_0004.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseAtt.: Chefkonsulent Susanne Beck PetersenHolbergsgade 61057 København K
16-04-2012Sag nr. 10/1046Dokumentnr.

Bidrag til besvarelse af folketingsspørgsmål 436

Nedenfor følger Danske Regioners bidrag til besvarelse af folketings-spørgsmål 436 (SUU alm. del) om visitationsretningslinjer på de psykiatri-ske afdelinger.Bidraget er baseret på oplysninger fra regionerne. Efter aftalemed ministeriet er regionernes oplysninger baseret på en forudsætning om,at der med ”retningslinjer” tænkes på regionernes overordnede generelleretningslinjer/vejledninger. De enkelte psykiatriske afdelingers visitations-retningslinjer og husordener er således ikke beskrevet.Danske Regioner kan i øvrigt oplyse, at foreningen er i færd med at indhen-te data for over registrerede arbejdsulykker i psykiatrien, der relaterer sig tilvold.Region HovedstadenRegion Hovedstadens Psykiatri har følgende 4 vejledninger, der fastlæggerretningslinjerne for visitation af patienter og besøgende:1. Risikovurdering i sengeafsnitVejledningen gælder for alle døgnafsnit i Region Hovedstadens Psykiatri,og vejledningen fastlægger retningslinjer for, hvordan afdelingssygeplejer-sken/den ansvarshavende sygeplejerske dagligt skal risikovurdere det psy-kosociale miljø i de psykiatriske sengeafsnit ud fra opgavekompleksiteten,antallet af og kompetencer hos personalet på vagt, individuelle patientindi-katorer (herunder farlighed), selvmordsrisiko, adgang til potentielt farligegenstande, patienternes behov for observation og personalekontakt.Der er krav om daglig registrering af, at risikovurderingen har fundet sted.På baggrund af risikovurderingen tages der stilling til, om der skal tages ini-tiativ til visitation e.l.2.Risikovurdering i forhold til den enkelte patient
Mikkel LambachTel. 35298212E-mail: [email protected]
Vejledningen fastlægger retningslinjer for risikovurdering af patienten iforhold til selvmord, selvskade og voldelig adfærd.Risikovurderingen afden enkelte patient foretages af det kliniske personale ved indlæggelse og iforbindelse med ændring i patientens tilstand. Den enkelte patient visiteres,og skarpe genstande, lightere, snørebånd og andre farlige genstande frata-ges patienten. Vejledningen foreskriver, hvornår farlige genstande skal op-bevares aflåst.Hvis patienten modsætter sig visitation, skal der jf. psykiatrilovens §19avære en konkret mistanke, før overlægen kan iværksætte en visitation.3. Husordenspolitik for Region Hovedstadens PsykiatriVejledningen beskriver, hvad en lokal husorden som minimum skal inde-holde.Formålet med en husorden er at tilvejebringe omsorg og sikkerhedfor patienterne og give klare rammer, der bidrager til et trygt miljø for allepå stedet. Det kan bl.a. omfatte forbud mod vold, trusler, farlige genstande,euforiserende stoffer m.m.Retningslinjerne for besøg er reguleret i husordnerne.Der er i dag ikkehjemmel til at gennemføre visitation af besøgende mod deres vilje.4. Husorden – overtrædelser herafVejledningen beskriver retningslinjerne for håndtering af evt. overtrædelseaf husordenen. Ved konkret mistanke kan overlægen vurdere, om der skaliværksættes særlige tiltag, hvis en besøgende modsætter sig en frivillig visi-tation. Tiltagene kan fx bestå i, at besøget skal være overvåget, eller at derudstedes besøgsforbud.Region SjællandI Region Sjælland er der udarbejdet såvel overordnede som lokale retnings-linjer for visitering af patienter i psykiatrienog pårørende. Hertil kommerlokale husordener for de enkelte afsnit. Særligt på de retspsykiatriske og/eller lukkede afsnit er der opmærksomhed på patienterne og deres ejendele,når de ankommer.Region Sjælland ønsker med baggrund i den tragiske hændelse i Odense, atopdatere sine gældende retningslinjer. Regionen har derfor igangsat et ar-bejde, der skal munde ud i nye reviderede fælles retningslinjer for hele psy-kiatrien.
Side 2
Region Sjælland pointerer, at den eksisterende lovgivnings (psykiatrilovens§ 19 a) krav om, at visitering af patienter og ejendel kun må finde sted, nårder foreligger begrundet mistanke, begrænser mulighederne for visitering.Den aktuelle lovgivning tillader heller ikke anvendelse af teknisk udstyr så-som scannere og detektorer, uden at der foreligger en konkret mistanke.Region SyddanmarkPsykiatrien i Region Syddanmark har en fælles tværgående instruks gæl-dende for alle sygehusets afdelinger omkring visitering af patienter og deresejendele. Instruksen justeres og tilpasses kontinuerligt i forhold til de opnå-ede erfaringer. Instruksen er vedlagt.Som udgangspunkt visiteres alle patienter, som indlægges på et luk-ket/skærmet afsnit, mens patienter, der indlægges på åbent afsnit visiteresved begrundet mistanke om indsmugling af ikke tilladte effekter. Det sam-me gælder efter udgang.Region MidtjyllandRegionens psykiatriske hospitaler har klare lokale retningslinjer/instrukserfor visitering af patienter og besøgende.For psykiatrien og børne- og ung-domspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital, Risskov er der lavet fællesretningslinjer/instrukser. De enkelte afdelingers instrukser er ikke vedlagt,men kan rekvireres.Region Midtjyllands retningslinjer/instrukser, der bygger på psykiatrilovens§19a og kun regulerer visitering af patienter,indeholder blandt andet føl-gende sikkerhedsprocedurer:Alle patienter opfordres i forbindelse med indlæggelse til at frem-vise medbragte ejendele. Er patienten ikke samarbejdsvillig, kan derved beslutning fra overlægen alligevel foretages visitering. I over-lægens fravær kan beslutningen træffes af en anden læge. Overlæ-gen skal hurtigst muligt herefter tage stilling til beslutningen.2. Ved konkret mistanke om indsmugling af rusmidler eller genstan-de, som kan udgøre en fare for patienten eller andre, kan det værenødvendigt at undersøge patientens post, stue og ejendele, anmodepatienten om en rusmiddeltest og foretage kropsvisitation (undersø-gelse af kroppens hulrum er ikke tilladt). Undersøgelse af patientenspost og ejendele skal som hovedregel foretages i patientens nærvær.3. Besøgende kan ligeledes visiteres, hvis personalet og overlægen isamråd vurderer, at det er nødvendigt. Hvis besøgende modsætter1.
Side 3
sig visitation, kan de nægtes adgang til afdelingen. Besøgende kansåledes afvises, og besøg kan begrænses eller overvåges.Region NordjyllandRegion Nordjylland har en fælles instruks for psykiatrien. Instruksen fast-sætter begrænsninger og indgreb overfor den enkelte patient i forhold til:1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.Telefon (brug af egen mobiltelefon) og e-mailKontrol omkring medikamenter, rusmidler eller farlige genstandeUndersøgelse af post til patienterRansagning af patientens stue og ejendele (ransagning)Ransagning på øvrige sygehusarealer/ fællesrum i sengeafsnitKropsvisitationBeslaglæggelse og eventuelt tilintetgørelse af genstande mv.Besøg og begrænsninger heriUdgangØvrige ordensregler
Side 4
Instruksen er vedlagt. Se især afsnit 7 om kropsvisitation.Region Nordjylland har oplyst, at regionen i lyset af hændelsen på OdenseSygehus har truffet beslutning om, at den i psykiatrien gældende retnings-linje gennemgås. I den forbindelse vil de enkelte afdelingers praktiskehåndtering af visitering af ejendele og eventuel kropsvisitering mv. blivebelyst nærmere.Formålet med gennemgangen er at revidere og eventuelt skærpe instruksen.Gennemgangen skal bl.a. afklare om, der er behov for, at;Operationalisere instruksen yderligereStyrke medarbejdernes kompetencer i relation til holdninger ogeget-ansvarInddrage kulturforståelse i regionens konflikthåndterings- og ved-ligeholdelseskurser.
Med venlig hilsen
Mikkel Lambach