Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1104911_0001.png
1104911_0002.png
1104911_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetSundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:17. april 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0032-0162Dok.:397961
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 428 (Alm. del), som Folketin-gets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har stillet til justitsministeren den21. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 428 (Alm. del) fra Folketingets Sundheds- og Forebyg-

gelsesudvalg:

”Kan ministeren oplyse, om der siden rapporten fra arbejds-gruppen for stedbestemmelse af alarmopkald fra mobiltelefon i2004 er kommet teknologi der muliggør en mere præcis sted-bestemmelse når man ringer 112 fra en mobil telefon.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhente enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:
”1. Rigspolitiet kan oplyse, at der på baggrund af rapporten fraarbejdsgruppen for stedbestemmelse af alarmopkald (112) framobiltelefoner fra juni 2004 er indført stedbestemmelse afalarmopkald fra mobiltelefoner ved hjælp af celle-id. Celle-idangiver positionen på den mast, der modtager opkaldet.Alarmoperatøren kan i forbindelse med modtagelse af opkaldetautomatisk se mastepositionen og en cirkulær markering af etområde, inden for hvilken mobiltelefonen befinder sig.Celle-id giver således ikke en eksakt position for en mobiltele-fon.

2.

Efter rapportens færdiggørelse har teleoperatørerne taget enteknologi i anvendelse, som understøtter retsplejelovens be-stemmelse om teleobservation.Sammenlignet med stedbestemmelse ved hjælp af celle-id vildenne teknologi ofte kunne identificere et mere begrænset om-råde, inden for hvilket en mobiltelefon kan befinde sig, men vilikke kunne give en eksakt position herfor.Rigspolitiet kan ikke på nuværende tidspunkt endeligt vurdere,hvorvidt det vil være muligt at benytte teknologien anvendt iforbindelse med teleobservation til stedbestemmelse af 112-opkald fra mobiltelefoner. Det er således blandt andet uvist,hvor lang tid det vil tage at foretage en stedbestemmelse af etalarmopkald ved hjælp af denne teknologi. En endelig vurde-ring forudsætter desuden afklaring af de tekniske, juridiske ogøkonomiske forudsætninger samt en samlet vurdering af defordele, der eventuelt ville kunne opnås ved at benytte tekno-logien.
2
På det foreliggende grundlag vurderes imidlertid, at der vil væ-re tale om en teknisk kompliceret løsning, som blandt andet vilkræve betydelige investeringer hos teleoperatørerne.

3.

Endelig kan det oplyses, at Rigspolitiet er bekendt med, atder er iværksat et offentligt-privat samarbejde om udviklingenaf en såkaldt 112-applikation til mobiltelefoner. Applikationenforventes at kunne sende en GPS-position til alarmcentralenved 112-opkald og dermed give en præcis positionering af mo-biltelefonen.Ifølge de for Rigspolitiet foreliggende oplysninger forventesløsningen alene at kunne anvendes med smartphones, der er istand til at afgive en GPS-position, og hvis brugeren i øvrigthar installeret applikationen på mobiltelefonen. Der er såledesikke tale om et initiativ, som generelt kan supplere den nuvæ-rende stedbestemmelse via celle-id.”
3