Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1099087_0001.png
1099087_0002.png
1099087_0003.png
1099087_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetSundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. marts 2012FærdselskontoretHanne Aagaard2012-0032-0165380434
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 427 (Alm. del), som Folketin-gets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har stillet til justitsministeren den22. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Morten Bødskov/Hanne Aagaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 427 (Alm. del) fra Folketingets Sundheds- og Forebyg-

gelsesudvalg:

”Ministeren bedes kommentere den interne henvendelse fraMNL vedrørende kørekortfornyelse for epilepsiramte, jf. SUUalm. del – bilag 252.”

Svar:

Henvendelsen, der omtales i spørgsmålet, vedrører en konkret sag om for-nyelse af kørekort til en ansøger med epilepsi.Af principielle grunde finder Justitsministeriet ikke at burde udtale sig omden konkrete sag.Justitsministeriet kan dog generelt oplyse, at reglerne om helbredsmæssigeminimumsbetingelser for udstedelse, fornyelse og bevarelse af kørekortfremgår af kørekortbekendtgørelsens bilag 21. De nævnte regler er senestændret ved bekendtgørelse nr. 961 af 13. september 2011, som trådte ikraft den 1. januar 2012.De helbredsmæssige betingelser varierer efter, hvilken type køretøj ansøg-ningen om kørekort vedrører. I den forbindelse inddeles førerne i to grup-per. Gruppe 1 omfatter førere af køretøjer i kategorierne A (motorcykel), B(almindelig bil) og B/E (almindelig bil med stort påhængskøretøj) samt fø-rere af traktor/motorredskab. Gruppe 2 omfatter førere af køretøjer i kate-gorierne C (lastbil), C/E (lastbil med stort påhængskøretøj), D (bus) ogD/E (bus med stort påhængskøretøj) samt førere af køretøjer i kategorierneB og D, som anvendes til erhvervsmæssig personbefordring, og førere somanmoder om udstedelse, fornyelse eller bevarelse af kørekort med påteg-ning om godkendelse som kørelærer.De nærmere regler for ansøgere med neurologiske sygdomme (epilepsimv.) fremgår af kørekortbekendtgørelsens bilag 2, pkt. F. Det fremgår her-af bl.a., at for ansøgere, der lider af neurologiske sygdomme, som medfø-rer kognitive eller fysiske symptomer, kan kørekort kun udstedes, fornyeseller bevares efter en lægelig udtalelse.For ansøgere og førere med epilepsi kan kørekort for så vidt angår gruppe1 kun udstedes, fornyes eller bevares med vilkår om individuelt fastsat1
Bekendtgørelse nr. 304 af 2. april 2009 med senere ændringer.2
tidsbegrænsning, indtil ansøgeren eller føreren har været anfaldsfri imindst 5 år. Har ansøgeren eller føreren haft anfald inden for de seneste 2år, udstedes, fornyes eller bevares kørekortet med en tidsbegrænsning påhøjst to år. Har ansøgeren eller føreren ikke haft anfald inden for de sene-ste 2 år, men dog inden for de seneste 5 år, udstedes, fornyes eller bevareskørekortet med en tidsbegrænsning på højst 3 år, jf. kørekortbekendtgørel-sens bilag 2, pkt. F, nr. 7. For ansøgere eller førere med epilepsi kan køre-kort endvidere kun udstedes, fornyes eller bevares efter 1 år uden yderlige-re anfald, når den pågældende har modtaget antiepileptisk (anfaldsfore-byggende) behandling i mindst 6 måneder, jf. kørekortbekendtgørelsensbilag 2, pkt. F, nr. 8.Hvad angår kørekort til gruppe 2 fremgår det af kørekortbekendtgørelsensbilag 2, pkt. F, nr. 11, at kørekort kun kan udstedes, fornyes eller bevaresfor ansøgere eller førere med epilepsi efter en anfaldsfri periode på mindst10 år uden antiepileptisk (anfaldsforebyggende) behandling. Ansøgeren el-ler føreren skal dokumentere, at der har været regelmæssig kontrol hosegen læge eller speciallæge i neurologi. En neurologisk speciallægeunder-søgelse må ikke have afsløret nogen form for cerebral patologi, og et elek-troencefalografi (EEG) må ikke have vist nogen epileptiform aktivitet. Ihelt særlige tilfælde kan kørekort udstedes, fornyes eller bevares på et tid-ligere tidspunkt, såfremt særlige sundhedsfaglige forhold taler herfor.Det er navnlig den nævnte bestemmelse i kørekortbekendtgørelsens bilag2, pkt. F, nr. 11,vedrørende kørekort for førere i gruppe 2 med epilepsi, derhenvises til i den omhandlede henvendelse.Justitsministeriet kan oplyse, at de ovenfor beskrevne regler er en imple-mentering af Kommissionens direktiv 2009/112/EF af 25. august 2009 omændring af Rådets direktiv 91/439/EØF om kørekort (andet kørekortdirek-tiv) og Kommissionens direktiv 2009/113/EF af 25. august 2009 om æn-dring af Europarlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF om kørekort(tredje kørekortdirektiv).Af direktiverne fremgår det således vedrørende førere i gruppe 2 med epi-lepsi, at der skal være gået 10 år uden anfald og uden indtagelse af medicinmod epilepsi. Nationale myndigheder kan tillade førere med gode progno-seindikatorer at køre tidligere. Dette gælder også unge med epilepsi. Derhenvises nærmere til pkt. 12.14 i bilag III til direktiverne. Bestemmelsen ersom nævnt oven for gennemført i kørekortbekendtgørelsens bilag 2, pkt. F,nr. 11. Muligheden for at nationale myndigheder kan tillade førere med3
gode prognoseindikatorer, herunder unge, at køre tidligere er gennemførtved pkt. F, nr. 11, sidste pkt., hvorefter kørekort i helt særlige tilfælde kanudstedes, fornyes eller bevares på et tidligere tidspunkt, såfremt særligesundhedsfaglige forhold taler herfor.De helbredsmæssige betingelser, som fremgår af kørekortdirektivet, er ud-tryk for mindstekrav, og Danmark kan således ikke fastsætte krav, der erlempeligere end direktivets krav. Direktivets helbredsmæssige mindste-krav gælder ikke kun ved førstegangsudstedelse af kørekort, men også vedf.eks. fornyelser. Direktivet sondrer i den forbindelse ikke mellem fornyel-ser af kørekort, der er udstedt før ikrafttrædelsen af de nye helbredsmæssi-ge mindstekrav, og fornyelser af kørekort, der er udstedt efter denne dato.Det vil på den baggrund efter Justitsministeriets opfattelse ikke være mu-ligt inden for rammerne af EU-retten at indføre en overgangsordning,hvorefter f.eks. ansøgere med epilepsi, der havde kørekort inden den 1. ja-nuar 2012, hvor de nye helbredsmæssige mindstekrav trådte i kraft i Dan-mark, ved efterfølgende fornyelser alene skulle opfylde de (mere lempeli-ge) krav, som var gældende indtil den nævnte dato.Det bemærkes afslutningsvist, at det er politiet, der i de konkrete sager påbaggrund af oplysningerne i lægeattesten træffer afgørelse om, hvorvidt enansøger med epilepsi kan få udstedt, fornyet eller bevare sit kørekort, jf.kørekortbekendtgørelsens § 22, stk.1.Rigspolitiet har efter forhandling med Sundhedsstyrelsen fastsat nærmereretningslinjer for behandlingen af sager om udstedelse fornyelse eller be-varelse af kørekort til afgørelse af, om ansøgeren opfylder de helbreds-mæssige betingelser. Retningslinjerne fremgår af bilag 1 i kørekortcirku-læret2. Det følger bl.a. af pkt. F i kørekortcirkulærets bilag 1, at sager omkørekort til førere i gruppe 2 med epilepsi skal forelægges for Sundheds-styrelsen ved indsendelse til den regionale embedslægeinstitution.
Cirkulære nr. 27 af 2. april 2009 som ændret senest ved cirkulære nr. 64 af 13. septem-ber 2011.4
2