Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1099517_0001.png
1099517_0002.png
1099517_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 30. marts 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLFISags nr.: 1203612Dok nr.: 861988
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 13. marts 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 413 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 413:’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10. februar 2012 fra DanskCardiologisk Selskab og fra Dansk Selskab for Retsmedicin vedr. obduktionerved pludselige uventede dødsfald hos yngre mennesker, jf. SUU alm. del - bi-lag 204.”Svar:Fire medicinske selskaber – Dansk Cardiologisk Selskab, Dansk Selskab forRetsmedicin, Dansk Patologiselskab og Dansk Selskab for Medicinsk Genetik– har udarbejdet et konsensusdokument om obduktioner, der beskriver sel-skabernes forslag til fremgangsmåde ved obduktion af pludselige, uventededødsfald hos personer under 50 år.Af dokumentet fremgår, at de fire selskaber ønsker, at der foretages obduktionpå alle yngre (under 50 år), der dør pludseligt uden oplagt årsag, og at denneobduktion foretages på en systematisk og ensartet måde med fokus på at på-vise mulig arvelig hjertesygdom som dødsårsag. Desuden ønsker man, at derved obduktion sikres væv med henblik på evt. senere genetisk undersøgelse.Det anføres, at man med disse initiativer vil kunne sikre mulighed for at tilbydeefterladte slægtninge undersøgelser af, om de har arvet en evt. sygdom.Jeg har bedt Sundhedsstyrelsen om at forholde sig til konsensusdokumentetog vurdere, hvorvidt der på baggrund af oplysningerne i bl.a. konsensusdoku-mentet fra de medicinske selskaber er grundlag for at se på, om der skal fore-tages ændringer i reglerne for, hvornår der kan og skal foretages obduktion.Sundhedsstyrelsen har i den anledning oplyst, at man forstår konsensusdo-kumentet sådan, at de fire medicinske selskaber foreslår,-At alle pludseligt og uventet døde under 50 år skal obduceres efterreglerne i sundhedslovens § 184, stk. 1, dvs. ved retslægelig obdukti-on.At obduktionen foretages med henblik på undersøgelse for hjertesyg-domme.At sundhedslovens § 184, stk. 2, udmøntes, med henblik på indførelseaf obligatorisk krav om obduktion til systematisk undersøgelse for hjer-tesygdomme, i de tilfælde hvor der ikke foretages retslægelig obdukti-on efter sundhedslovens § 184, stk. 1.At der foretages efterfølgende systematisk information til pårørendeog udredning af disse for evt. hjertesygdom,At der gives lettere adgang til udveksling og videregivelse af oplysnin-ger fra obduktionsrapporten,
--
--
Side 2
-
At der foretages systematisk udtagelse og opbevaring af ikke-behandlet blod og væv til brug for en eventuel senere genetisk under-søgelse.
Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse overordnet konkluderet, man trodsrapportens vigtige formål ikke umiddelbart kan anbefale de efterspurgte æn-dringer, idet rapporten frembyder en række usikkerheder. Sundhedsstyrelsenanfører i den forbindelse, at de lægevidenskabelige selskaber eventuelt kunneoverveje at igangsætte et forskningsprojekt til understøttelse af rapportens an-befalinger.I forlængelse heraf anfører Sundhedsstyrelsen, at styrelsen ikke kan bakke opom, at retslægelige obduktioner skal foretages med henblik på at fastslå evt.hjertesygdom. Sundhedsstyrelsen bemærker hertil, at en retslægelige obduk-tion nødvendigvis må foretages bredt for at opfylde sit retslægelige formål. Detskal hertil bemærkes, at de retslægelige obduktioner henhører under justitsmi-nisterens ressort.Sundhedsstyrelsen vurderer desuden, at selskabernes anbefalinger vil med-føre betydelige økonomiske omkostninger, da en obduktion koster ca. 100.000kr.Samlet set foreslår Sundhedsstyrelsen derfor, at man i stedet ser på mulighe-derne for anvendelse af reglerne om lægevidenskabelige obduktioner på sy-gehuset i nogle af de omhandlede tilfælde. Styrelsen bemærker hertil, at detmå formodes, at en stor del af de omhandlede patienter vil blive indbragt påsygehus, da der er tale om yngre personer, der falder uventet om og forsøgesgenoplivet. Der vil derfor, efter at et retslægeligt ligsyn er overstået, være mu-lighed for at foretage en lægevidenskabelig obduktion.Lægevidenskabelige obduktioner har tre overordnede formål og sker enten tilnøjagtig bestemmelse af dødsårsagen, til uddybelse af kendskabet til den ellerde sygdomme, afdøde har lidt af, eller til vurdering af den behandling, afdødehar været underkastet.Som med al anden behandling i sundhedsvæsenet, kan patienten eller pårø-rende ikke stille krav om behandlingen. Pårørende kan således ikke stille kravom, at der foretages lægevidenskabelig obduktion af afdøde. Men det kandrøftes med den ansvarlige læge.Det er således altid en læge, der på baggrund af de ovennævnte 3 formål meden lægevidenskabelig obduktion, vil skulle vurdere, om der konkret er behovfor at foretage lægevidenskabelig obduktion.
Side 3
Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens vurderinger og er enig i, at der i for-bindelse med pludselige, uventede dødsfald bør tages stilling til spørgsmåletom obduktion også i tilfælde, hvor der ikke vurderes at være grundlag for at fo-retage en retslægelig obduktion. Her må man på sygehuset vurdere, om der ergrundlag for i stedet at foretage en lægevidenskabelig obduktion.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Louise Filt