Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1090876_0001.png
1090876_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
FRS/ J.nr. 2012-989
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 13. februar 2012 følger hermed social- og integrationsministe-rens endelige svar på spørgsmål nr. 346 (Sundheds- og Forebyggel-sesudvalget Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 346:Mener ministeren, at forholdene på bostederne er gode nok, når psykisksyge patienter kan flygte derfra?Svar:Jeg kan oplyse, at det er regionerne, der har det behandlingsmæssige an-svar for personer, der i henhold til dom, skal undergives psykiatrisk behand-ling, og det er den behandlingsansvarlige overlæge, der har ansvaret for atsikre, at de pågældende patienter får den nødvendige behandling.En person, der er udskrevet af psykiatrisk sygehus, og som har ophold på etbosted efter servicelovens bestemmelser, har de samme rettigheder og plig-ter som andre beboere. Pågældende er ikke underlagt frihedsberøvelse ogkan kun tilbageholdes i boligen i de situationer, der er omfattet af servicelo-vens kapitel 24 om magtanvendelse.Det er ikke i sig selv tilstrækkeligt til at være omfattet af personkredsen forservicelovens magtanvendelsesregler, at en person ifølge dom skal undergi-ves psykiatrisk behandling.Udgangspunktet er, at en person, der er undergivet psykiatrisk behandling,og som er til fare for sig selv eller andre og som derfor skal tilbageholdes, vilskulle tilbageholdes med udgangspunkt i sundhedslovgivningen under ind-læggelse og ikke med udgangspunkt i serviceloven.
2
Det beror på en lægefaglig vurdering, om en person, der i henhold til domskal undergives psykiatrisk behandling, udskrives fra psykiatrisk sygehus.
Karen Hækkerup/Frode Svendsen