Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1090855_0001.png
1090855_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
FRS/ J.nr. 2012-989
Under henvisning til Folketingets Sundheds – og Forebyggelsesud-valgs brev af 13. februar 2012 følger hermed social- og integrationsmi-nisterens endelige svar på spørgsmål nr. 343(Sundheds- og Forebyg-gelsesudvalget Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 343:”Mener ministeren, at det er forsvarligt, at en enkelt pædagog tager på tur fraet bosted med en psykisk syg patient?”Svar:Der er lagt til grund, at SUU alm.del spørgsmål 343 - 347 er stillet på bag-grund af sagen fra Blåkærgård i Region Midtjylland, hvor en kvindelig ansatblev myrdet. På den baggrund har ministeriet til brug for besvarelsen afspørgsmålene indhentet en udtalelse fra Region Midtjylland.Der er ikke efter serviceloven fastsat centrale regler for, hvordan arbejdetskal tilrettelægges eller hvor meget personale, der skal ledsage en beboerpå et bosted, til aktiviteter uden for bostedet. Dette vil afhænge af den kon-krete situation, herunder den aktuelle beboers behov og formålet med ud-flugten og formålet med den pågældende beboers ophold i botilbuddet mv.Det er således den konkrete vurdering af, om en beboer må anses for atvære farlig, der vil være afgørende for, om det er forsvarligt at lade èn per-son forestå en ledsagelse.Region Midtjylland har til brug for besvarelsen spørgsmål 343 og 344 bl.a.oplyst følgende:”Beboere på et socialpsykiatrisk bosted er som udgangspunkt ikke underlagtfrihedsindskrænkende restriktioner og færdes både alene og under ledsa-
2
gelse af personale uden for bostedet f.eks. i forbindelse med fritidsaktiviteter,indkøb, behandling hos praktiserende læge, besøg eller udflugter.Enkelte beboere kan have dom til behandling med mulighed for indlæggelseefter beslutning af den behandlingsansvarlige læge i samarbejde med krimi-nalforsorgen. I disse tilfælde vil samarbejdet om den behandlingsdømtevære reguleret i en udskrivningsaftale eller en koordinationsplan. Det kan påforhånd være aftalt mellem den behandlingsansvarlige læge, kriminalforsor-gen og bostedet, at indlæggelse kan ske under nærmere bestemte betingel-ser – f.eks. hvis den behandlingsdømte ophører med at tage medicin ellerved stofmisbrug.”For socialpsykiatriske bosteder med beboere, som har en forhistorie medfarlig adfærd eller hvor personalet oplever en risiko mht. sikkerhed, vil detvære en del af sikkerhedsorganisationens arbejde, at sikre, at der udfærdi-ges interne retningslinjer for håndtering af personalets sikkerhed – bl.a. iforbindelse med indgåelsen af en arbejdsmiljøaftale.Arbejdsmiljøaftalen gældende for ansatte for Blåkærgård indeholder eksem-pelvis bl.a. følgende retningslinje for personalet:Man er altid mindst 2 personer til stede ved mistanke om, at en utryg situati-on kan opstå.I følgende situationer skal det overvejes om 2 personer skal være til stede,og der skal tages aktiv stilling hertil:- Når beboerens adfærd viser tegn på en sådan forværring af den psykisketilstand, at det indicerer utryghed.- Når en beboer forud for en samtale/besøg har udtalt sig truende.- Når forhistorien taler for, at der er risiko for vold eller aggression. ”
Karen Hækkerup/ Frode Svendsen