Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1087345_0001.png
1087345_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 1. marts 2012Enhed: PrimsundSagsbeh.: hbjSags nr.: 1202382Dok nr.: 827933
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. februar 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 320 (alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra StineBrix (EL).
Spørgsmål nr. 320:’’Ministeren bedes kommentere artiklen ”Politikere: Ikke i orden at tilbageholdeplacebo”, herunder hvilke initiativer ministeren vil tage og om ministeren sermulighed for at lovgive på området.http://www.information.dk/292685.”
Svar:Af den nævnte avisartikel fra den 5. februar 2012 fremgår, at flere medicinal-virksomheder har nægtet at udlevere placebomedicin til brug for forsknings-projekter, der ønskes gennemført uafhængigt af medicinalindustrien. Noglepolitikere finder, at medicinalvirksomheder ved lovgivning skal tvinges til at ud-levere placebomedicin, mens andre først vil drøfte problemet med forsknings-verdenen og virksomhederne.Jeg kan henvise til min udtalelse til sagen, der er gengivet i avisartiklen. Jegfinder det rigtigst først at undersøge, hvor stort problemet er med at få forsøgs-lægemidler uden medicinsk virkning fra producenterne. Herefter vil jeg drøfteløsningsmuligheder med de relevante parter.Ministeriet vil derfor indledningsvis tilvejebringe faktuel viden om problemetsomfang i praksis ved henvendelse til de kliniske forskningsmiljøer, bl.a. Orga-nisationen af Lægevidenskabelige Selskaber som er paraplyorganisation for118 videnskabelige selskaber.På baggrund af denne kortlægning vil jeg tage stilling til mulige initiativer i sa-gen.Jeg kan desuden oplyse, at uddannelsesministeren også har fokus påspørgsmålet om forskning med brug af placebo og mulige barrierer herfor. Vitager derfor sammen initiativ til, at spørgsmålet behandles på et af de kom-mende møder i Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning medhenblik på en nærmere drøftelse med de involverede offentlige og private par-ter på forskningsområdet.For så vidt angår eventuelle lovgivningsinitiativer, gør jeg opmærksom på, atkliniske forsøg med lægemidler er reguleret i lov om lægemidler og lov om vi-
Side 2
denskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter, derbegge er baseret på EU-lovgivning. Begge love indeholder bestemmelser, dergennemfører dele af direktiv 2001/20/EF om anvendelse af god klinisk praksisved gennemførelse af kliniske forsøg med lægemidler til human brug.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Hanne Bonne Jørgensen