Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1043230_0001.png
1043230_0002.png
J.nr. 2011-318-0464Dato: 21. november 2011
TilFolketinget – Sundheds- og Forebyggelses ud-valget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 27 af 17. oktober2011 Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Ol-sen (LA).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål 27:

Ministeren bedes oplyse, hvad effekten vil være af at beskatte de arbejdsgiverbetalte sund-hedsforsikringer, når der tages højde for tilbageløb, arbejdsudbud og aktivitetsbelastning afde offentlige hospitaler og øgede sygedagpengeudgifter.

Svar:

Indledningsvis bemærkes det, at regeringen ønsker at understøtte sundhedslovensmålsætning om, at alle skal have fri og lige adgang til sundhedsvæsnet. Denne målsætningunderstøtter skattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer ikke, da skattefri-heden i sagens natur kun anvendes blandt personer i beskæftigelse. Derfor ønsker regerin-gen at afskaffe skattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer og sundhedsbe-handlinger.Ifølge Forsikring & Pension var der i 2010 præmiebetalinger vedrørende arbejdsgiverbetal-te sundhedsforsikringer for ca. 1 mio. personer på i alt ca. 1,4 mia. kr. En ophævelse afskattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skønnes at medføre et umiddel-bart merprovenu på ca. 675 mio. kr. årligt. En ophævelse af skattefriheden vil samtidig be-tyde mindre indtægter af skatter og afgifter som følge af, at borgerne ikke længere har dissepenge til rådighed. Korrigeres der for tilbageløb på afgifter og moms skønnes merprovenuved en ophævelse af skattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer at udgøreca. 500 mio. kr. (ca. 425 mio. kr. efter adfærd).Der foreligger ikke oplysninger, der gør det muligt at skønne over de eventuelle afledtevirkninger på de offentlige sundhedsudgifter. I et vist omfang vil ophævelsen af skattefrita-gelsen formentlig medføre et fald i tegnede sundhedsforsikringer og dermed kan der opståen afledt effekt på det offentlige sundhedsvæsen. Det er dog ikke muligt at kvantificeredenne effekt nærmere. Det forventes dog, at størstedelen af sundhedsforsikringerne beva-res, og da sundhedsforsikringerne dækker en række ydelser, som ikke er en del af det of-fentlige tilbud, vil der på disse områder ikke være afledte effekter på det offentlige sund-hedsvæsen.
Side 2