Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1080511_0001.png
1080511_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 14. februar 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1200928Dok nr.: 816469
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 17. januar 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 225 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 225:’’Ministeren bedes oplyse hvad ministeren vil gøre for at rette op på den for-skel der er i overdødelighed på de sjællandske sygehuse og hvis muligt oplysehvilke tiltag regionerne har iværksat igennem de sidste 4 år hvor problemernehar været kendte.”Svar:I anledning af spørgsmålet har jeg indhentet nedenstående udtalelse fraSundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:”Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at styrelsen fører tilsyn med den sundheds-faglige virksomhed, jf. sundhedsloven.Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på Sundhedsstyrelsenstilsyn og på kvalitetsudvikling.Ved Sundhedsstyrelsens tilsyn tilses, at lovgivningen overholdes og autorise-rede sundhedspersoner udviser den omhu og samvittighedsfuldhed, som de erforpligtet til ifølge autorisationsloven med fokus på patienternes sikkerhed.Kvalitetsudvikling er sygehusets processer, hvor der arbejdes på kontinuerligtat forbedre kvaliteten. HSMR er primært beregnet til brug for kvalitetsudviklingog vil ikke i sig selv umiddelbart kunne anvendes til at identificere væsentligetilsynsmæssige eller patientsikkerhedsmæssige problemer. Dette skyldesbl.a., at der kan være mange forklaringer på, at et sygehus har et stigendeHSMR tal, eksempelvis på grund af reorganisering af opgaver i regionen ellerfejl i registreringspraksis.Sundhedsstyrelsen fokuserer sit tilsynsarbejde på områder, hvor der findes envæsentlig fremadrettet risiko for patienterne og vurderer konkret for hver enkeltsag, hvilken håndtering af sagen der er mest hensigtsmæssig.Det er en kompleks vurdering, om et sygehus har så alvorlige problemer, atdet kræver en reaktion fra Sundhedsstyrelsen. I vurderingen indgår oplysnin-ger om klagesager, tilsynssager, bekymringshenvendelser fra sundhedsper-sonale og fx pressesager. Derudover kan større udsving i HSMR indgå i densamlede vurdering.
Side 2
Sundhedsstyrelsen holdt den 24. januar 2012 møde med bl.a. Nykøbing Fal-ster sygehusledelse på baggrund af styrelsens oplysninger om forholdene påRegion Sjællands sygehuse.På mødet blev det oplyst af sygehuset, at de foreløbige undersøgelser pegerpå, at der sandsynligvis kunne være flere forskellige forklaringer på udvikling iHSMR tallene på Nykøbing Falster Sygehus, herunder fejlregistrering og or-ganisationsændringer.Det blev på mødet desuden oplyst, at Region Sjælland har igangsat en gene-rel indsats i hele regionen mhp. at nedbringe mortaliteten på alle sygehuseneuanset udgangspunktet i HSMR, ved f.eks. at der udarbejdes mortalitetsauditsog ved at der arbejdes målrettet med at forbedre observationen af patienterne.På Nykøbing Falster sygehus er der igangsat et projekt, hvor alle tiltag, derkan medvirke til en reduktion af dødeligheden på sygehuset, vil blive gennem-gået.Som opfølgning på mødet har Sundhedsstyrelsen bedt om at få de foreløbigeundersøgelser, som sygehusledelsens har lavet blandt andet på baggrund afde stigende HSMR-tal og samtidig løbende at modtage resultaterne af syge-husets videre udredning.”

./.

Om den del af spørgsmålet, som omhandler regionalt, iværksatte initiativer,forstår jeg spørgsmålet således, at det omhandler Region Sjællands iværksat-te initiativer. Jeg har derfor til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetvedlagte udtalelse fra Region Sjælland, hvori regionens konkrete indsatser ompatientsikkerhed og kvalitetsudvikling gennemgås.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Anna Skat Nielsen