Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1079553_0001.png
1079553_0002.png
1079553_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg[email protected]Stine Brix[email protected]
Dato: 13. februar 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMCALCSags nr.: 1200797Dok nr.: 804286
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 12. januar 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 212 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra StineBrix (EL).Spørgsmål nr. 212:”Ministeren bedes give en status på arbejdet for at nedbringe ventelisterne pårespirationscentrene.”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Region Hovedstaden og Region Midt-jylland, hvor henholdsvis Respirationscenter Øst og Respirationscenter Vest erbeliggende, om en udtalelse.Region Midtjylland har oplyst følgende vedrørende Respirationscenter Vest:

”Sengepladser:

Der følges en udvidelsesplan, der betyder, at Respirationscenter Vest (RCV)løbende udvider ibrugtagningen af senge. Fra medio februar 2012 præsteres47 sengedage pr. uge mod 32 sengedage pr. uge i 2010.I arbejdet med at nedbringe ventelisterne baserer man sig for en stor del påtrangskriteriet, hvorfor der i særlig grad prioriteres sengepladser til patientermed de sværeste og mest tidskritiske tilstande. Konsekvensen er, at de min-dre trængende udskydes.Akutte tilstande er fortsat en opgave for intensive og/eller medicinske ellerneurologiske afdelinger. Lokalsygehusene varetager en del af denne opgave.

Ventetid til indlæggelse:

Den uprioriterede venteliste er d.d. for indlæggelser ca. 12 måneder, hvilket eruændret i forhold til september 2011.Den tidligere tendens til stigende ventetid er således brudt. Ventetiden har væ-ret stabil det seneste halve år.

Ambulant funktion:

Fra medio februar 2012 øges den nuværende produktion med 100 %, idet derudvides fra 1 til 2 ambulatoriespor.Flere af de tracheostomerede patienter får i stigende grad skiftet tube på lokaltsygehus eller i hjemmet.
Side 2

Ventetid på det ambulante område:

På det ambulante område ses tilsvarende stagnation i ventetiden om for ind-læggelser.Forklaringen er her i højere grad et faldende antal henvisninger, formentligtsom udtryk for, at patienter til udredning for søvnapnøe henvises til private ak-tører på grund af den lange ventetid. Forventningen er, at ventetiden vil faldemarkant i forbindelse med udvidelsen til 2 ambulatoriespor.”

Venteliste på Respirationscenter Øst

Region Hovedstaden har oplyst følgende vedrørende Respirationscenter Øst:”Region Hovedstaden har i 2011 haft stor fokus på at nedbringe ventetiden ogdermed ventelisten på respirationscenter Øst (RCØ). Det gælder både i for-hold til udredning og behandling af patienter samt til uddannelse af hjælpere.Region Hovedstaden har bl.a. etableret 2 akutsenge og oprustet funktionen.Derudover har RCØ i 2011 arbejdet målrettet på at effektivisere patientbe-handlingen med henblik på at nedbringe ventelisten.For elektive patienter er ventetiden ca. 2 måneder. For subakutte patienter erventetiden aktuelt under 2 uger. Ventetiden for subakutte patienter har svingetgennem det sidste ½ år, men for hele perioden gælder, at ventetiden har væ-ret mellem 1 og 5 uger afhængigt af patientens behov. I ventetiden er patien-ten typisk indlagt på hospital, men de, der er i stand til det, venter hjemme. Derer mulighed for at blive set ambulant på alle hverdage, hvos behovet er akut.De teoretiske kurser for hjælpere til hjemmerespiratorordninger er gendannetog er velfungerende.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Region Hovedstaden og RegionMidtjylland. Jeg kan hertil oplyse, at der under Sundhedsstyrelsen er nedsaten arbejdsgruppe, der skal se på organisering og tilrettelæggelse af behand-lingen af kronisk respirationsinsufficiens. Arbejdsgruppens opgaver omfatter:På baggrund af patientgruppens størrelse og karakteristika at vurdere behovetfor specialiseret kapacitet til undersøgelse og behandling i sygehusvæsenetsregi.Herunder atVurdere behovet for kapacitet på kortere og længere sigt.Beskrive samarbejdet og opgavefordeling mellem de højtspecialisere-de funktioner og regionale funktioner.Klarlægge henvisnings- og visitationskriterier.Beskrive kravene til uddannelse af hjælperhold i forbindelse medhjemmebehandling, herunder tilrettelæggelse af oplæring og vedlige-holdelse af hjælperholdenes kvalifikationer.Samt på baggrund af ovenstående at foreslå opdatering af Sundheds-styrelsens gældende vejledning af 19. december 1990 vedr. visitationog sygehusbehandling af patienter, der lider af kronisk respirationsin-sufficiens som følge af neuromuskulære lidelser, thoraxdeformiteterm.m.
Side 3
Sundhedsstyrelsen har desuden oplyst mig op, at der på arbejdsgruppensmøder er blevet foreslået belyst yderligere relevante dele af området. Arbejds-gruppen vil således også komme med anbefalinger for ventelisteopgørelses-metoder på de højtspecialiserede centre, således at disse i fremtiden skal væ-re sammenlignelige.Arbejdsgruppen forventer at færdiggøre sin rapport inden sommerferien 2012.Jeg kan desuden oplyse, at der med Sundhedsstyrelsens specialevejledningerfra 2011 er skabt mulighed for, at Anæstesiologisk Afdeling på Odense Uni-versitetshospital kan indgå i et formaliseret samarbejde med et af de to eksi-sterende respirationscentre om varetagelse af diagnostik og behandling af pa-tienter med kronisk respirationsinsufficiens. Det fremgår af et notat som Oden-se Universitetshospital har sendt til den arbejdsgruppe, der er nedsat underSundhedsstyrelsen, at Region Syddanmark forventer, at det nye Respirations-center Syd starter op i september 2012. Herudover påbegyndes fra starten af2012 behandling af komplicerede søvnapnø-patienter på Odense Universi-tetshospitals Lungemedicinske afdelings søvnambulatorium, hvor der i forve-jen serviceres ca. 2.000 ambulante søvnapnø patienter til kontrol. Når Respi-rationscenter Syd er etableret vil de komplicerede søvnapnø-patienter kunneovergå til respirationscenterets ambulatorium med henblik på at få et meresammenhængende patientforløb.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Camilla Lund-Cramer