Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1072414_0001.png
1072414_0002.png
1072414_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 26. januar 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMBBMSags nr.: 1200787Dok nr.: 793284
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 9. januar 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 195 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 195:’’Hvilke kommuner har i dag totalt forbud mod rygning i hjem, der også funge-rer som dagpleje??”Svar:Det følger af lovens § 15, stk. 1, at det ikke er tilladt at ryge i den kommunaledagpleje og i puljeordninger, jf. § § 24 og 25 i lov om social service, og i andrelokaler til brug for dagpleje, når der passes børn. Bestemmelsen omfatter så-ledes også dagplejelignende puljeordninger etableret i private hjem eller andrelokaler i børnenes hjemlige miljø samt den kommunale dagpleje. Rygeforbud-det gælder dagplejeren, dennes familie og eventuelle gæster i dagplejehjem-met i det tidsrum, hvor der passes børn.Af lovens § 15, stk. 2 fremgår det, at lokaler, der primært er indrettet som bør-nenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet. Af bemærkningernei lovforslaget til denne bestemmelse fremgår det, at der her tænkes på et rum,der er særligt indrettet til dagplejebørnene, og hvor eksempelvis deres legetøj,bleer m.v. befinder sig. Et sådant rum vil ikke være indrettet i alle dagpleje-hjem.I forbindelse med rygning uden for åbningstiden i lokaler, der ikke primært erindrettet til børnenes lege- og opholdsrum, bør dagplejerene foretage en grun-dig udluftning af lokalerne, inden dagplejen åbner igen.Opmærksomheden henledes på, at loven fastsætter minimumskrav for røgfrimiljøer. Det vil være op til den enkelte kommune at beslutte, om man ønskerat fastsætte skærpede krav til røgfri miljøer, herunder i dagplejen.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse råder ikke over data, der viser, hvor-dan den enkelte kommune har tilrettelagt deres rygepolitik for dagplejehjem.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har derfor indhentet svarbidrag fraKL, der har oplyst følgende:”KL har ikke umiddelbart oplysninger om indholdet i de enkelte kommuners ry-gepolitik i henhold til lov om røgfri miljøer.På baggrund af henvendelsen fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse harKL foretaget en hurtig rundspørge gennem et uformelt netværk af arbejdsmil-
Side 2
jøfolk i kommunerne. Netværket omfatter et bredt udsnit af kommunerne, menikke alle.Gældende regler om kommunernes pligt til at udarbejde en skriftlig rygepolitikfindes i lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer. Loven indeholder følgendebestemmelse specifikt om røgfri miljø i dagplejen:”§ 15. I den kommunale dagpleje og i puljeordninger, jf. §§ 24 og 25 i lov omsocial service, er det ikke tilladt at ryge i dagplejehjemmet og i andre lokaler tilbrug for dagpleje, når der passes børn.Stk. 2. Lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum,skal være røgfri hele døgnet”.KL har modtaget svar fra 33 kommuner. Svarene viser følgende:29 kommuner har fastsat rygepolitik eller rygeregler for dagplejen i overens-stemmelse med lov om røgfri miljøer, § 15 – dvs. at det ikke er tilladt at ryge idagplejehjemmet og i andre lokaler til brug for dagpleje, når eller medens, derpasses børn. Lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholds-rum, skal være røgfri hele døgnet. Det sker enten ved direkte at citere lovensordlyd eller ved at gengive indholdet i bestemmelsen med andre ord. Det sva-rer til ca. 88 %.4 kommuner svarer, at de har en rygepolitik, som kan tolkes som et total ryge-forbud mod rygning i dagplejen eller en udvikling i den retning. Det svarer tilca. 12 %.Frederikshavns Kommune: Dagplejere, der er ansat efter 1. januar 2008, ga-ranterer totalt røgfri hjem. I andre dagplejehjem gælder regler svarende til ry-gelovens bestemmelser, for dagplejeren, dennes familie og eventuelle gæsteri dagplejehjemmet.Aalborg Kommune: Dagplejen bliver godkendt som rygehjem eller ikke-rygerhjem. Hvis de godkendes som ikke-rygerhjem, må der på intet tidspunktryges i hjemmet. De fleste dagplejere er godkendt på denne måde.Hørsholm Kommune: Med udgangspunkt i rygepolitik svarende til rygelovensbestemmelser er der enighed om, at der udarbejdes en rygepolitik alene om-fattende dagplejehjem med den klare aftale, at hjemmene er totalt røgfrie.Odsherred Kommune: Der må ikke ryges i dagplejehjem, heller ikke uden foråbningstiden.I tillæg hertil oplyser enkelte blandt de 29 kommuner med rygeregler i over-ensstemmelse med rygelovens § 15, at de har en målsætning om helt røgfridagplejehjem:Skanderborg Kommune oplyser, at kommunen ikke længere ansætter dagple-jere, hvor der forekommer rygning i hjemmet. Der er i dag kun meget få dag-plejehjem, hvor der forekommer rygning uden for den tid, hvor der passesbørn.
Side 3
Allerød Kommune oplyser, at målet er, at dagplejen bliver et røgfrit pasnings-tilbud for børn og en røgfri arbejdsplads for de ansatte. Døgnet rundt - åretrundt.Bornholms Regionskommune oplyser, at forældre har ret til at ønske et ikke-ryger hjem, og at kommunen i stillingsopslag gør opmærksom på, at kommu-nen ønsker røgfri arbejdspladser i henhold til kommunens rygepolitik.”
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Brit Borum Madsen