Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1072408_0001.png
1072408_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 26. januar 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMBBMSags nr.: 1200787Dok nr.: 793281
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 9. januar 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 193 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 193:’’Hvor mange små værtshuse har i dag tilladelse til, at der må ryges inden-dørs?”Svar:Det fremgår af § 22 i lov om røgfri miljøer (lov nr. 512 af 6. juni 2007), at detkan besluttes, at rygning er tilladt på små værtshuse og udskænkningssteder,1) der har alkohol bevilling,2) hvor der ikke serveres egentlig mad,23) hvor serveringsarealet er under 40 m , og4) hvor der er borde og stole på serveringsarealet.Af bemærkningerne i lovforslaget til denne bestemmelse fremgår det, at dermed udskænkningssteder for eksempel menes bodegaer og krostuer, og kra-vet om alkoholbevilling er medtaget for at præcisere, at kaffebarer og lignendeikke skal være omfattet af bestemmelsen.Lovens åbner således mulighed for, at små værtshuse og udskænkningsste-der, der opfylder ovennævnte betingelser, kan tillade rygning indendørs. Det erden enkelte ejer, bestyrer eller forpagter, der træffer beslutning herom.Erhvervsstyrelsen har oplyst, at der pr. 11. januar 2012 var registreret 2665 ju-ridiske enheder under branchekoden Cafeer, værtshuse, diskoteker mv., medhovedvægt på servering af drikkevarer. Opgørelsen omfatter således bl.a. og-så cafeer, diskoteker, kaffe- og juicebarer, der ikke er omfattet af lovens § 22.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse råder ikke over data, der viser antal-let af små værtshuse og udskænkningssteder, der tillader rygning i medfør aflovens § 22. Men det kan oplyses, at 59 pct. af de besøgende på et værtshus i2011 oplyser, at de er udsat for passiv rygning, jf. undersøgelsen Rygning ogtobaksforenet luft fra 2011.Det fremgår af lovens § 23, at arbejdsgiveren, indehaveren, restauratøren, be-styreren og forpagteren skal sørge for, at rygning kun sker i overensstemmel-se med reglerne i loven. Den arbejdsgiver, indehaver, restauratør, bestyrer ogforpagter, der tillader rygning i strid med reglerne i loven, kan straffes med bø-de. Dette følger af lovens § 26, stk. 2.Det er Arbejdstilsynet, der som en del af Arbejdstilsynets øvrige kontrol medarbejdsmiljøloven fører tilsyn med, at loven overholdes på arbejdspladser, jf.lovens § 24.
Side 2
Hvis der indgives en klage til Arbejdstilsynet over, at der ryges i strid med lo-vens regler, vil Arbejdstilsynet vurdere, om oplysningerne giver anledning tilopfølgning, herunder i form af et besøg på stedet.Arbejdstilsynet kan, hvis der er ansatte, der udsættes for passiv rygning, givepåbud om løsning af indeklimaproblemer efter arbejdsmiljøloven, uanset om2serveringsarealet er større eller mindre end 40 m . Løsningen kan f.eks. væreinstallation af et udsugnings- eller ventilationsanlæg.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Brit Borum Madsen