Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 27. januar 2012Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMHBGSags nr.: 1200312Dok nr.: 788166
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 2. januar 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 177 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix(EL).Spørgsmål nr. 177:’’Ministeren bedes oplyse, om Sundhedsstyrelsens retningslinjer for placeringaf psykiatrisk sygehus i forhold til somatiske sygehuse er bindende eller vejle-dende. Der tænkes på den aktuelle diskussion om placeringen af et psykiatrisksygehus i forhold til Vejle Sygehus ”
Svar:Sundhedsstyrelsens specialevejledninger er vejledende for så vidt angår ho-vedfunktioner, men bindende for så vidt angår specialfunktioner (dvs. regions-og højt specialiserede funktioner), jf. sundhedslovens § 208. Sundhedsstyrel-sens rapport ”Den akutte indsats i psykiatrien” har dermed karakter af fagligrådgivning og vejledende anbefalinger vedrørende organiseringen af den akut-te psykiatriske indsats. Specialevejledningerne er udarbejdet af Sundhedssty-relsen efter rådgivning fra faglige eksperter på det konkrete område.I rapporten anbefales det bl.a.: ”Denakutte psykiatriske modtagelse bør place-res i nær fysisk/geografisk tilknytning til de psykiatriske afdelinger.[…]På langsigt må det anses for ideelt, at den akutte psykiatriske modtagelse også place-res i nær fysisk/geografisk nærhed til den somatiske fælles akutmodtagelse,hvilket bør indgå i fremtidige overvejelser. I mange tilfælde vil fysisk/geografisknærhed mellem psykiatrisk og somatisk akut modtagelse kræve store foran-dringer, herunder bl.a. nyt byggeri, som ikke umiddelbart er muligt at realisere.Der skal i alle tilfælde sikres gode rammer for et tæt samarbejde, hvor det errelevant, bl.a. ved hjælp af aftaleløsninger”Sundhedsstyrelsen finder, at behovet for tæt sammenhæng mellem psykiatriog somatik er vigtigt for at styrke indsatsen over for de mange patienter, somlider af både psykiatrisk og somatisk sygdom, også set i lyset af de psykiatri-ske patienters overdødelighed pga. somatiske lidelser. Det gælder patientermed komorbiditet af forskellig karakter, fx demens og spiseforstyrrelser samt iakutte situationer ved fx delir, afrusning eller afgiftning af patienter, der har for-søgt selvmord.Sundhedsstyrelsen finder endvidere, at hensynet til integration og tæt fysisk/geografisk tilknytning bør veje særligt tungt i forbindelse med overvejelser omnyt byggeri. I tilfælde, hvor det ikke er muligt at integrere eller have tæt fy-
Side 2
sisk/geografisk tilknytning mellem psykiatrien, herunder den akutte psykiatri-ske modtagelse, og et somatisk sygehus med somatisk fælles akutmodtagel-se, bør der sikres gode rammer for et tæt samarbejde, bl.a. ved hjælp af kon-krete, formaliserede samarbejdsaftaler.Jeg er bekendt med, at Sundhedsstyrelsen har rådgivet Region Syddanmarkherom i november 2011.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Hanne Agerbak