Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1066689_0001.png
1066689_0002.png
Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. 001-06435Den 16. januar 2012
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har i brev af 20. december2011 stillet følgende spørgsmål nr. 171 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 171 (alm. del)

Da støjgrænsen for vindmøllestøj om aften og natten er væsentligt højereend tilsvarende for industrien og sammenlignet med svenske og australskegrænser, samt beregnes efter en metode med væsentlige indbyggedefejlmuligheder, mener ministeren da ikke, at det var rimeligt at brugegrænser der var sammenlignelige med industri og disse lande samt lade deindbyggede fejlmuligheder komme naboerne til gode eller simpelthen veduanmeldte besøg foretage målinger ved boligen på et tidspunkt hvor møllenikke er elektronisk dæmpet eller nabomøller er standsede og hvormøllestøjen er maksimal?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som oplyser:”Der er alt for stor måleusikkerhed forbundet med at måle støjniveauet vedde enkelte boliger, hvor både de varierende vejrforhold og baggrundsstøjenfra andre støjkilder, vindens susen i træer og buske og andre lyde påvirkermåleresultatet. Støjgrænserne for vindmøller er lavere end det generellestøjniveau fra fx trafikken mange steder.I stedet beregnes støjen ved de enkelte boliger, idet det forudsættes, at deraltid er medvind, og at vindmøllen udsender støj, som svarer tilvindhastigheder på henholdsvis 6 og 8 m/s i 10 m højde. Vindmøllensstøjudsendelse måles forholdsvis tæt ved vindmøllen, hvor baggrundsstøjenhar mindre indflydelse, og hvor det er muligt at kontrollere og overvågemøllens driftstilstand.Det er et generelt princip for regulering af støj, at der fastlægges forskelligestøjgrænser for forskellige områdetyper som eksempelvis boligområder eller
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
blandet bolig og erhverv. For virksomhedsstøj er der endvidere forskelligevejledende grænseværdier for henholdsvis dag-, aften- og natperioden.Sammenlignet med støjgrænserne for virksomheder for de forskelligeområdetyper, ligger støjgrænserne for vindmøller imellem de vejledendegrænseværdier for støj fra virksomheder i henholdsvis aften- og natperiodeni de tilsvarende områdetyper.Det er vanskeligt at sammenligne støjgrænser fra forskellige lande, bådefordi der bruges forskellige mål for støjens styrke, og fordi reguleringen afstøj er udformet på forskellig måde. Det er korrekt, at grænseværdierne forstøj fra vindmøller i Sverige er lavere end støjgrænserne i Danmark. INederlandene, som er demografisk sammenlignelig med Danmark, er derindført en ny grænseværdi for vindmøller, som er på 47 dB. Dennegrænseværdi gælder for den døgnvægtede årsmiddelværdi, som er et andetmål for støjens styrke, end det, der anvendes i Danmark. Hvis man tagerhøjde for denne metodeforskel svarer støjgrænsen i Nederlandene rimeligt tilde danske støjgrænser ved nabobebyggelse i det åbne land på 42 og 44 dB.”
Ida Auken
/
Michel Schilling
2