Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1058034_0001.png
1058034_0002.png
1058034_0003.png
Folketingets Sundheds- og forebyggelsesudvalgChristiansborg1240 København K
001-06370Den 15. december 2011

Miljøministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. S (alm. del) stillet

af Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.

Spørgsmål

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes der i den kommendevindmøllebekendtgørelse vil blive taget højde for vindmøllers påvirkning afmenneskers sundhed.

Svar

Revisionen af vindmøllebekendtgørelsen gennemfører Folketingets ønske omat sætte faste grænser for lavfrekvent støj fra vindmøller, som det fremgår afbemærkningerne til loven om testcenteret i Østerild.Reglerne om støj fra vindmøller har til formål at beskytte naboerne tilvindmøller mod generende støj.Støjgrænserne for den almindelige støj har i det væsentlige været uændredesiden den første vindmøllebekendtgørelse i 1991. Grænserne for denalmindelige støj fra vindmøller bliver de samme i den ny bekendtgørelse somi den, der gælder i dag, og som den forrige regering stod for i 2006.Miljøstyrelsen finder ikke, at der er fagligt belæg for at ændre disse, og derhar heller ikke været noget ønske herom i forligskredsen. Men nu får vi altsåogså en grænse for den lavfrekvente støj.I kontrakterne omkring testcenteret i Østerild mellem testcentrets driftsherreog vindmølleproducenterne, er der indskrevet en grænseværdi for lavfrekventstøj på 20 dB. Forligskredsen bag Østerild-loven ønskede at skabe tryghed fornaboer til de store vindmøller ved at give kommunerne et redskab til også atkunne gribe ind specifikt i forhold til den lavfrekvente støj – generelt i allesituationer, ikke kun ved Østerild. Derfor blev det besluttet også at indførebindende grænser for lavfrekvent støj i vindmøllebekendtgørelsen.Der var enighed mellem daværende miljøminister Karen Ellemann fra Venstreog forligskredsen om udgangspunktet for de nye regler, som blev sendt iteknisk forhøring i maj måned.
Miljøministeriet•Højbro Plads 4•1200•København KTlf. 72 54 60 00•Fax 33 32 22 27•CVR 12854358•EAN 5798000862005•[email protected]•www.mim.dk
Hverken den tekniske forhøring eller den offentlige høringsrunde har givetanledning til substantielle ændringer i oplægget fra maj.Den offentlige høring af de nye regler sluttede den 25. november. Ved fristensudløb var der kommet 38 høringssvar. Der er nogle, som mener, at de nyekrav er alt for restriktive og andre, som mener det modsatte.I forhold til sundhedsaspektet kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen tidligere iår rekvirerede en redegørelse om helbredseffekter og vindmøller fra deteksterne firma Delta. Redegørelsen konkluderer sammenfattende, at der ikkeer påvist direkte helbredseffekter på grund af støjen fra vindmøller.Den konklusion passer godt med redegørelse fra forskere ved KarolinskaInstituttet i Stockholm, som også er fra i år. Forskerne konkluderer bl.a., at derud over støjgener ikke har kunnet påvises konkrete sundhedsvirkninger afvindmøllestøj.Undersøgelser viser, at lavfrekvent støj på over 20 dB om aftenen og nattenkan give væsentlige gener for naboerne. Til forskel fra almindelig støj somf.eks. trafikstøj, så vokser den oplevede gene af lavfrekvent støj meget hurtigt,hvis støjen bliver kraftigere. Derfor er 20 dB den rigtige grænse forlavfrekvent støj fra vindmøller.Grænsen på 20 dB for den lavfrekvente støj fra vindmøller giver en godsikkerhed for, at den lavfrekvente støj ikke opleves som generende.Udbygningen af vindenergi er af kæmpe betydning for Danmark. Halvdelen afDanmarks traditionelle el-forbrug skal komme fra vind i 2020 – om kun ni år.Derfor skal der stilles flere vindmøller op i de kommende år. De nye regler ermed til at sikre denne udbygning, fordi der nu – i lighed med hvad der gælderfor den almindelige støj fra vindmøller - kommer klare regler om lavfrekventstøj fra vindmøllerne.Den proces med udbygning af vindkraft i Danmark, der nu sættes i gang, erforligskredsens fortjeneste. Det er også forligskredsens fortjeneste, atDanmark nu bliver det første land i verden, der får bindende grænseværdierfor lavfrekvent støj fra vindmøller.
Ida Auken
/
Lisbeth Mørk
2
3