Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1070638_0001.png
1070638_0002.png
1070638_0003.png
1070638_0004.png
NOTAT
23-02-2009Sag nr. 07/931Dokumentnr. 8963/09

Regionernes udbud af behandlinger til private leverandører

Regionernes udbudsrunder (udbud af behandlinger, red.) i forbindelse medsuspensionen af det udvidede frie valg har vist, at der er mange penge atspare ved at lave udbudsrunder med de private hospitaler og klinikker. Be-handlingsområder, der i høj grad har været i udbud, er blandt andet behand-linger inden for ortopædisk kirurgi, MR-scanninger, fedmeoperationer, ko-loskopier mv.I flere af regionernes udbud tages der udgangspunkt i de privat forhandledetakster, som er de sidste forhandlede private takster mellem Danske Regio-ner og de private sygehuse og klinikker gældende for 2007-2008.At der i flere regioner tages udgangspunkt i den privat forhandlede takst ogikke DRG taksten i udbudet betyder, at disse regioner i mange tilfælde op-når betydeligt større besparelser, end hvis det var taget udgangspunkt iDRG taksten. Det skyldes, at den privat forhandlede takst for stort set allede behandlinger,der udbydes privat, ligger under DRG taksten. Dermed kanen besparelse på f.eks. 25 pct. af den forhandlede private takst for en givenbehandling svare til en besparelse på 35 pct. af den gældende DRG takst.Nærværende notat beskriver eksempler på besparelser og udbudsmodeller iforbindelse med de fem regioners udbud af behandlinger til private leve-randører. Hovedkonklusionerne er:xDet er muligt for de private hospitaler og klinikker på nogle områ-der at gå mere end 50 pct. ned i pris i forhold til de forhandlede pri-vate takster eller den gældende DRG takst på aftale tidspunktet. Detkan derfor tyde på, at de nuværende private takster ligger væsentligthøjere end de burde.Der er få behandlinger, der ikke opnås helt så store besparelser på.Disse behandlinger er i udbudet endt på en takst, der ligger på om-kring 90 pct. af den forhandlede private takst. Det er alligevel en be-
Lars Mørck TolstrupTel. 35298193E-mail: [email protected]
x
x
tragtelig besparelse, idet den udbudte pris i forvejen har været lavtsat af regionen (Region Hovedstadens model er et godt eksempel).Der er regionerne imellem store forskelle på, hvordan deres udbuder skruet sammen. Dette kommer blandt andet til udtryk ved, at derer forskel på f.eks. den reference takst, der har været brugt i forbin-delse med deres udbud samt at nogle regioner i visse tilfælde ikkebruger en reference takst i deres udbud.
Side 2

Region Hovedstaden

I Region Hovedstaden er der lavet to udbud. Det første udbud er foregået påden måde, at der er taget udgangspunkt i den privat forhandlede takst for engiven behandling, fra denne er så trukket 5 pct. og taksten er derefterop/nedjusteret til nærmeste 25 kroner. Den takst, der fremkommer på bag-grund af dette, er udbudstaksten. Udbudstaksten bruges til, at lave et udbud,hvor de private hospitaler kan byde ind på 75, 85 eller 95 % af den udbudtetakst. Den private udbyder, der byder ind med den laveste takst, f.eks. 75pct. af udbudstaksten, vinder så udbudet.Det første udbud har skaffet et stort antal af ydelser med besparelser derligger på 75 pct. af udbudstaksten, altså en større besparelse end 75 pct. afden forhandlede private takst, idet udbudstaksten ligger lavere end denne.Mange af de behandlinger, der var i udbud, var ortopædkirurgiske behand-linger.Det andet udbud Region Hovedstaden har foretaget, bygger ikke på sammeudbudsform som ovenstående. Udbuddene gælder for behandlinger vedr.grå stær operationer, MR-scanninger og udvalgte ortopædkirurgiske be-handlinger.Tre forskellige grå stær operationer blev udbudt i forskellige mængder. Dengennemsnitlige besparelse var 24 pct. af den forhandlede private takst ogden største besparelse lå på 31 pct.To forskellige udbud blev lavet vedr. MR-scanninger med forskellig mæng-de. Den gennemsnitlige besparelse lå på 49 pct. og den største på over 50pct. af den forhandlede private takst.Der blev udbudt en række ortopædkirurgiske behandlinger. Den gennem-snitlige besparelse lå på 36 pct. og den største besparelse på 43 pct. af denforhandlede private takst.
Side 3

Region Sjælland

I Region Sjælland har udbudet inden for nogle områder taget afsæt i de pri-vat forhandlede takster, og for andre områder en vurdering af den pris deprivate udbydere har budt ind på med en given mængde.Inden for ortopædkirurgiske behandlinger såsom knæ- og underbensopera-tioner og ankel- og fodoperationer har udbudet sikret takster helt ned til 59pct. af den forhandlede private takst.Inden for grå stær er besparelserne knap så store, dog er der hos visse priva-te udbydere opnået besparelser på ca. 20 pct. ifht. den privat forhandledetakst1. Grå stær operationerne er udbudt i et antal svarende til ca. 1.000 ope-rationer. Da én udbyder alene ikke kan klare denne kapacitet, er der budtind fra i alt fire udbydere. De fire udbydere har på baggrund af en vurderingaf egen kapacitet og omkostninger hver især budt en pris, hvilket resultereri priser, der ligger i et spænd på 1.000 kr.

Region Syddanmark

Region Syddanmark har i forbindelse med udbud af behandlinger til privatehospitaler og klinikker taget udgangspunkt i DRG-værdien, der var gæl-dende på det tidspunkt, aftalen blev indgået. Således gælder det, at de afta-ler, der blev indgået i 2008, er den procentvise besparelse i forhold til dengældende DRG takst i takstsystem 2008.Udbudet har givet store besparelser på flere områder. Inden for MR-scanninger er der opnået besparelser på 51 pct. af DRG-værdien for ukom-plicerede MR-scanninger og 57 pct. af DRG-værdien for kompliceredeMR-scanninger.Også på det ortopædkirurgiske område er der opnået store besparelser, somf.eks. på undersøgelse og behandling af lidelser i hænder, knæ og fødder.Besparelsen er på 45 pct. af DRG taksten på udvalgte koder. På undersøgel-se og behandling af lidelser i skuldre og korsbånd, er der på udvalgte be-handlinger opnået besparelser på 33 pct. af DRG taksten.I Region Syddanmarks udbud af fedmeoperationer har de forhandlet to sær-skilte rabatpriser. Som udgangspunkt afregnes patienter henvist fra RegionSyddanmark til rabatpris 2 (som er den laveste). Hvis det ved aftalens udløb
1
Bygger på egne beregninger.
skulle vise sig, at der er henvist mindre en 50 patienter i henhold til aftalen,kan afregningen reguleres i henhold til rabatpris 1 (som er den højeste). Forrabatpris 2, er der gennem udbudet sikret en pris på et forløb i forbindelsemed en fedme bypass operation, der ligger ca. 18 pct. under den forhandle-de private takst2.

Region Midtjylland

I Region Midtjylland er udbudet for sygdomme i muskler og bindevæv(størstedelen er ortopædiskkirurgi) sket i forhold til DRG taksterne for2009. De private leverandører har budt ind på forskellige behandlinger meden procentdel af den gældende DRG takst. De private leverandører, der bødlavest, vandt udbudet. Selvom forhandlingerne fandt sted i 2008, har derværet enighed om, at taksterne for 2009 skulle være udgangspunktet. Hvisnogle takster afveg markant fra takstsystem 2008 til takstsystem 2009, kun-ne disse genforhandles, dette har kun været tilfældet for en enkelt takst.Udbuddet i Region Midtjylland inden for sygdomme i muskler og binde-væv (hovedsaglig ortopædiskkirurgi) har betydet, at der er opnået takster,der ligger på mellem 49,9 pct. og 90 pct. af DRG taksten for 2009. De flestebesparelser ligger dog omkring de 75 pct. af DRG taksten i 2009.Region Midtjyllands udbud af simple MR-scanninger og komplekse MR-scanninger og koloskopier er forgået således, at de private leverandører harhaft mulighed for, at byde ind med den pris, de mener, er den rigtige fordem. Her er der f.eks. på de ukomplicerede MR-scanninger opnået en takstpå omkring 40 pct. til ca. 35 pct. af DRG taksten i 2009.

Region Nordjylland

I Region Nordjylland har syv ortopædkirurgiske behandlingsområder væreti udbud. Udbuddene har taget udgangspunkt i, at de forskellige hospitalerog klinikker skulle byde ind på en takst, der lå under den fastsatte DRG-takst for 2009.Udbuddene inden for de forskellige ortopædkirurgiske behandlingsområderhar resulteret i en overordnet besparelse, i forhold til de privat forhandledetakster på 35 pct. Der er dog forskel på, hvordan den procentvise besparelseser ud inden for de enkelte behandlingsområder, således er der sparet over50 pct. inden for rygkirurgi og mellem 25-30 pct. inden for de andre udbud-te ortopædkirurgiske behandlingsområder.
Side 4
2
Egne beregninger