Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1047810_0001.png
1047810_0002.png
TALEPAPIRDet talte ord gælderTilhørerkreds: Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetAnledning: Samrådsspørgsmål LTaletid: ca. 5 min.Tid og sted: Tirsdag den 22. november 2011, kl. 14.00Dok nr.:722740
Samrådsspørgsmål L:Hvordan forholder ministeren sig til, at de 7 sygehuse, som efter hvadministeren oplyste på samrådet den 25. oktober 2011 kunne behandle de patienter med epilepsi fraHavehuset og Ungdomsafdelingen, nu udtaler, at de ikke har kapacitet til at behandle netop dissetyper af epilepsipatienter. Ministeren bedes endvidere oplyse, hvorledes ministeren på den baggrundvil sikre disse patienter et tilbud efter den 1. januar 2012.Svar:Jeg sagde på samrådet den 25. oktober, at jeg gik ud fra, at regionerne ville sørge for, at depatienter, som evt. ikke længere kan behandles på Epilepsihospitalet, fordi det har valgt at lukke toafdelinger, vil blive tilbudt behandling andetsteds.Jeg oplyste endvidere, at de funktioner, som de to afdelinger,UngdomsafdelingenogHavehuset,varetager, ifølge Sundhedsstyrelsens specialeplan også varetages på 7 andre afdelinger.Jeg havde på det tidspunkt ingen oplysninger om, at de pågældende afdelinger umiddelbart har ledigkapacitet til ekstra patienter, og derfor oplyste jeg, at jeg samme dag havde jeg bedt regionerne om enstatus for, hvordan man har sikret og vil sikre behandlingstilbud til sådanne patienter.Konklusionen på regionernes tilbagemelding er, at man – som jeg også forventede – er heltopmærksom på, at det er regionernes ansvar at sikre deres borgere nødvendig behandling, og at manogså vil gøre det – evt. ved at udvide sin kapacitet. Der er et arbejde i gang i regionerne med atundersøge, hvordan man kan tilpasse egen kapacitet, så man kan modtage flere af de patienter, som førmodtog behandling på Epilepsihospitalet. Det tilkendegives imidlertid også fra flere regioner, at manfortsat ønsker at anvende de specialiserede funktioner på Epilepsihospitalet. Man finder det derforvigtigt, at Epilepsihospitalet først og fremmest tager sig af de områder, hvor de har særlig ekspertise,og at disse opgaver prioriteres inden for fritvalgsrammen.Der gives også flere steder udtryk for, at tilkøb kan indgå for at skaffe tilstrækkelig kapacitet.Disse tilbagemeldinger bekræfter mig i, at regionerne er deres ansvar bevidst, og er fuldt ud klar over,at de har en opgave, som de skal løse - såfremt patienter ikke kan sendes til Epilepsihospitalet. Og detuanset, hvad enkeltpersoner og enkeltafdelinger måtte melde ud i medierne.Det fremgår af regionernes svar, at der er opgaver, som regionerne er meget interesserede i fortsatvaretages på Epilepsihospitalet. Det bekræfter, hvad jeg også sagde på det seneste samråd, athospitalet bør prioritere sin indsats inden for fritvalgsrammen til de behandlingsområder, hvor man haren særlig ekspertise, som patienterne har brug for, og som regionerne efterspørger. I så fald harhospitalet fortsat en naturlig plads i det samlede sundhedsvæsen.Med dette perspektiv har også været vigtigt for mig - og for regeringen - at være med til at sikre, at derskabes et pusterum i denne sag, så parterne kan komme videre med de nødvendige aftaler ogtilpasninger til en sådan løsning.
2
Det forventer jeg, at vi har sikret med den aftale, vi har indgået mellem regeringen og Enhedslisten omtilførsel af 25 mio. kr. i 2012 og 15 mio. kr. i 2013.Men jeg er også klar over, at pengene ikke gør det alene.Det er vigtigt, at vi sammen med regionerne og Epilepsihospitalet så hurtigt som muligt får startetarbejdet med at få præciseret, hvilke behandlinger Epilepsihospitalet skal varetage i fremtiden og påhvilke vilkår.Kun på den måde kan regionerne have sikkerhed for, at Epilepsihospitalet fortsat kan varetage deopgaver, som regionerne efterspørger og forventer på hospitalet.Med det pusterum, som pengene fra finanslovsaftalen skal give, er det min klare forventning, at vi kangå en fremtid i møde, hvor der ikke er eller skabes uro om Epilepsihospitalets patientgruppe.