Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1044529_0001.png
1044529_0002.png
1044529_0003.png
1044529_0004.png
1044529_0005.png
1044529_0006.png
1044529_0007.png
1044529_0008.png
1044529_0009.png
1044529_0010.png
1044529_0011.png
1044529_0012.png
1044529_0013.png
1044529_0014.png
1044529_0015.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Samråd N, O, P

(10 min.)

Folketinget, tirsdag den 8. november 2011 kl. 14

706191

2

Samrådsspørgsmål N:

[Hvordan vil ministeren sikre, at der bliver taget hånd om problemer medgravide og ammende, som behandles med antidepressiv medicin uden at det ersket i samarbejde med en speciallæge i psykiatri, også selvom medicinen kanhave alvorlige bivirkninger for fostret og barnet.]

Samrådsspørgsmål O:

[Hvordanvilministerensikre,atdepraktiserendelægerfølger
Sundhedsstyrelsens vejledninger om behandling med antipsykotiske lægemidlerog om medicinsk behandling af kvinder, som er eller påtænker at blive gravide,samt at de praktiserende læger har let adgang til den nyeste viden ombivirkninger ved behandling af gravide med antidepressiv medicin?]
3

Samrådsspørgsmål P:

[Vil ministeren afsætte midler til, at særligt let depressive gravide og ammendekvinder kan få flere psykologbehandlinger som alternativ til antidepressivmedicin under graviditet og amning]Alle tre samrådsspørgsmål er stillet efter ønske fra Benedikte Kiær (KF)
4

Svar:

Tak for de tre samrådsspørgsmål om et område, som også har min storebevågenhed. Jeg vil besvare de tre spørgsmål samlet.[Om Sundhedsstyrelsens vejledning]Som det også fremgår af samrådsspørgsmål O har Sundhedsstyrelsen udgivet envejledning til lægerne om medicinsk behandling af kvinder, som er ellerpåtænker at blive gravide. Jeg skal for en god ordens skyld gøre opmærksom på,at vejledningen om behandlingen med antipsykotiske lægemidler ikke errelevant i den sammenhæng.
5
Ifølge vejledningen om behandling af kvinder, som er eller påtænker at blivegravide, bør der udvises streng tilbageholdenhed, når det drejer sig omordination af lægemidler til denne gruppe af kvinder.Det fremgår også af vejledningen, at de behandlingsmæssige fordele for kvindenkan være så store, at man i nogle situationer er nødt til at acceptere en muligrisiko for fostret. For en ubehandlet depression hos en gravid kan være farlig forden gravide og fostret.Hvis der er en medicinsk risiko hos den gravide, som gør det nødvendigt atindlede eller fortsætte en behandling med medicin, skal dette ifølge vejledningenfra Sundhedsstyrelsen ske på baggrund af undersøgelse og/eller rådgivning irelevant specialistregi.
6
Ordination af antidepressive lægemidler til gravide skal derfor ske i samarbejdemed en speciallæge i psykiatri med særlig indsigt i behandlingsforholdene vedgraviditet og fødsel.Lettere depressioner hos gravide bør som hovedregel ikke behandles medmedicin. Her bør den gravide i stedet få tilbudt psykologisk behandling.[Om Sundhedsstyrelsens tilsyn]Spørgeren stiller spørgsmålet: Hvordan jeg vil sikre, at lægerne så ogsåefterlever denne vejledning? Jeg er enig i, at det naturligvis er relevant og vigtigti disse sager.
7
Om lægerne efterlever vejledningen, ved jeg ikke. Det vil jeg bedeSundhedsstyrelsen om at vurdere.Sundhedsstyrelsen arbejder i øjeblikket på en revision af en anden – generel -vejledning, der blandt andet omhandler behandling med antidepressiv medicin.Tanken er, at vejledningen skal indeholde specifikke retningslinjer ombehandling af gravide med depression.Sundhedsstyrelsen vil også meget snart udsende et nyhedsbrev ompatientsikkerhed i forbindelse med behandling af gravide med depression. Hervil styrelsen gøre opmærksom på de allerede foreliggende vejledninger påområdet. Alle læger, der abonnerer på Sundhedsstyrelsens nyhedsbreve, vilmodtage denne information og den vil desuden blive videreformidlet til PLO.
8
Men der er måske yderligere tiltag, der kunne iværksættes. Jeg har så sent som igår drøftet sagen med de praktiserende læger organisation, PLO.[Muligheder for psykologbehandling]Opfølgning er altid godt, men for mig er det vigtig i en sag som denne, at viforebygger. Det kan vi gøre ad flere spor. Vi kan sikre, at lægerne kenderbehandlingsvejledningerne på området og har viden om antidepressiv medicinsfordele og ulemper. Så de kvinder, der har behov for at blive sat i eller fortsættemed deres medicinske behandling, bliver det på det bedst mulige og mestopdaterede grundlag.
9
For jeg anerkender, at nogle kvinder har behov for antidepressiv medicin uanset,at de er gravide, og at det øger risikoen for fosterskader. Men de gravide, derkan hjælpes med andet end medicin, mener jeg skal have mulighed for det.Og psykologhjælp og samtaleterapi er en mulighed for mange af de gravide,som lider af let til moderat depression. Her er flere muligheder. Enten kankvinderne gå i samtaleterapi hos deres praktiserende læge eller hos en psykiater.Praktiserende læger kan i henhold til landsoverenskomsten om almenlægegerning yde samtaleterapi. Læger, der yder samtaleterapi, deltager i relevantomfang i supervisionsmøder enten internt mellem alment praktiserende lægereller eksternt med psykolog eller psykiater. Og lægerne tilbyder deres patienter
10
samtaleterapi. I 2009 ydede 1.735 ud af 3.600 praktiserende læger samtaleterapi,og samme år blev der givet 300.407 samtaleterapiydelser.Desuden er der mulighed for psykologhjælp efter sundhedsloven, servicelovenog lov om aktiv beskæftigelsesindsats.
I medfør afsundhedslovenkan særlige persongrupper få 60 % offentligt tilskudtil behandling hos psykolog i praksissektoren ved henvisning fra egen læge.Der er således 60 % tilskud til psykologbehandling, hvis man har en let tilmoderat depression og på henvisningstidspunktet er i aldersgruppen 18 til ogmed 37 år.Regeringen har et ønske om, at denne ordning udvides, så den omfatter flerealdersgrupper. Regeringen har derfor i satspuljesammenhæng foreslået, ataldersbegrænsningerne ændres. Med tilslutning fra satspuljepartierne vil dettegive alle gravide uanset alder muligheden for psykologhjælp med tilskud.
11
Så vil der selvfølgelig være nogle kvinder, som vil have svært ved at findepenge til egenbetalingen. Men her er der som bekendt muligheder eftersociallovgivningen.Jeg mener, at der med de nævnte ordninger er gode muligheder for, at dekvinder, som ikke har et akut og presserende behov for antidepressiv medicin, istedet kan tilbydes samtaler hos egen læge, ved en speciallæge i psykiatri ellerhos en psykolog.[Lægernes kilder til information]Spørgeren stiller spørgsmålet: Hvordan jeg vil sikre, at de praktiserende lægerhar adgang til den nyeste viden om bivirkninger ved antidepressiv medicin?Som jeg nævnte, er det naturligvis vigtigt, at lægerne kan træffe deres beslutningom ordination eller ej på et så fyldestgørende grundlag som muligt.
12
Lægemiddelstyrelsen og Institut for Rationel Farmakoterapi har løbende i 2005,2006, 2010 og 2011 informeret om bivirkningerne ved gravides brug af SSRI-lægemidler på deres hjemmeside. I 2006 blev informationen tillige sendt direkteud til alle landets læger og siden april 2011 har Lægemiddelstyrelsen også sendtinformationen til de relevante lægefaglige selskaber.Lægemiddelstyrelsen har hen over sommeren været alle produktresumeer forSSRI-lægemidler igennem. De harbivirkningsrisikoenerkorrektsikret sig,ogat informationen omefterfølgendebedt
beskrevet
medicinalvirksomhederne om at tilrette indlægssedlerne, som jo følger med, nårman køber et lægemiddel. Virksomhederne har fået en frist til at opdatereindlægssedlerne og Lægemiddelstyrelsen har i sidste uge politianmeldt demedicinalvirksomheder, som ikke havde fået opdateret inden for fristen. Og dehar bedt dem trække lægemiddelpakker med en uopdateret indlægsseddel ud afmarkedet.
13
Jeg har sendt et brev til Sundhedsudvalget, hvor informationen fraLægemiddelstyrelsen om bivirkninger ved gravides brug af SSRI-lægemidlergennem årene er vedhæftet. Der er også vedhæftet et lille notat ompolitianmeldelserne samt et længere oversigtsnotat om SSRI-lægemidler.Mange læger bruger databasen promedicin.dk, som ordinationsstøtte. Derfor erdet også vigtigt, at oplysninger her er helt opdateret. Informationerne iPromedicin udarbejdes og formidles af Dansk Lægemiddel Information, der eret datterselskab til Lægemiddelindustriforeningen, Lif.Den tidligere sundhedsminister bad før sommerferien - i forbindelse med detsamråd, der var om bivirkninger ved gravides brug af antidepressiv medicin -Dansk Lægemiddel Information om at sikre, at oplysninger i databasen tilenhver tid er så opdaterede som muligt. Promedicin har i sidste uge meddeltministeriet, at teksterne om graviditet og amning er opdaterede. Jeg menerderfor, at lægerne har flere kilder, hvor de kan søge viden om fordele og
14
ulemper ved lægemidler. Men jeg vil også gerne påpege, at lægerne skal udviseomhu og samvittighedsfuldhed i forbindelse med ordination af lægemidler.Jeg vil drøfte med Lægemiddelindustriforeningen, om der er mere, vi kan gørefor at sikre hurtig opdatering af Promedicin. Jeg har også nogle ønsker til,hvordan man kan sikre en højere grad af uafhængighed og uvildighed tilindustriinteresser. Bl.a. så jeg gerne, at redaktionen af Promedicin var fri afindustriinteresser. Jeg synes også, man kunne overveje at lade de lægefagligeselskaber indstille til Sundhedsstyrelsen, hvem der skal være forfattere påPromedicin. Sundhedsstyrelsen kunne herefter udpege forfatterne. Det villesikre, at forfatterne er valgt på deres faglige kunnen. Jeg mener også, atLægemiddelstyrelsen skal have mulighed for at pålægge Promedicin at opdateredatabasen med oplysningerne om bivirkninger.Desværre ved man jo ikke fuldt ud, hvordan et lægemiddel vil reagere, når detindtages af en gravid. Af etiske årsager laver man ikke forsøg med gravide, fordiman ikke vil udsætte et foster for ukendte bivirkninger af ny medicin. Viden om
15
et lægemiddels bivirkninger hos gravide vil derfor typisk først komme frem,efter at produktet er kommet på markedet. Jeg er derfor også tilfreds med, atLægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut har indgået en aftale om, atSerum Instituttet gennemfører en større registerundersøgelse, der blandt andetmåske kan afdække, om der i gruppen af SSRI-præparater er lægemidler, der erbedre at bruge for gravide end andre. Nogle meget foreløbige resultater tyder på,at dette ikke er tilfældet. Når de endelige resultater af undersøgelsen foreligger,vil jeg naturligvis informere Sundhedsudvalget.