Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1064028_0001.png
1064028_0002.png
SocialudvalgetChristiansborg1240 København K
Socialudvalget har i brev af 19. december 2011 stillet mig følgende spørgsmål 80alm. del, stillet efter ønske fra Stine Brix (EL), som jeg hermed skal besvare.
MinisterenDato: 9. januar 2012J.nr. 2011-6480
Spørgsmål 80:”Vil ministeren gøre rede for, på hvilken måde og i hvilket omfang det sikres, at Byg-ningsreglementet og handicapkonventionen efterleves i forbindelse med byggeriet afden såkaldte FN-by på Marmormolen i København, og herunder give orientering om,hvorvidt bygherren har indgivet ansøgning om dispensation fra bygningsreglemen-tet?”
Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der oplyser følgende, som jeg kanhenholde mig til:”Bygningsreglement 2010 (BR10) indeholder en lang række bestemmelser, der skalsikre, at bygninger er tilgængelige for mennesker med handicap, herunder krav omniveaufri adgang, indretning af handicaptoiletter, skiltning for handicappede m.v. Dis-se bestemmelser skal altid overholdes i forbindelse med opførelse af nyt byggeri.Danmark ratificerede i 2009 FN’s konvention om rettigheder for mennesker medhandicap (FN’s Handicapkonvention). Konventionen er blandt andet implementeret iBR10. Det betyder, at en bygherre, der overholder BR10, også derved lever op tilhandicapkonventionen i forbindelse med opførelsen af et byggeri.Det er i følge byggeloven bygherren, der er ansvarlig for, at byggeriet lever op tilbyggelovgivningen, herunder bestemmelserne om tilgængelighed for menneskermed handicap.Da det er kommunerne, der er bygningsmyndighed, og som i henhold til byggelovenvaretager myndighedsopgaven i forbindelse med byggetilladelser, kan Energistyrel-sen ikke udtale sig om konkrete sager, ligesom styrelsen ikke er bekendt med deadministrative forhold omkring konkrete sager, som fx ansøgning om dispensationer.Det er således kommunen, der i forbindelse med byggesagsbehandlingen skal påse,at byggelovgivningens bestemmelser bliver overholdt.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Kommunen kan i konkrete sager meddele dispensation fra byggelovgivningens be-stemmelser, hvis den skønner, at dispensationen ikke tilsidesætter de hensyn, be-stemmelsen skal varetage.Det skal dog understreges, at der kun undtagelsesvist kan meddeles dispensation fratilgængelighedskravene. En økonomisk begrundelse alene er ikke tilstrækkeligtgrundlag for en dispensation. Det samme gælder henvisning til, at der aldrig kommerpersoner med handicap i bebyggelsen.Kommunens afgørelser efter byggeloven kan påklages til Statsforvaltningen af sa-gens parter. Danske Handicaporganisationer har desuden i henhold til byggeloven ensærlig lovbestemt adgang til at påklage afgørelser vedrørende handicapforhold, ek-sempelvis hvis kommunen beslutter at meddele dispensation fra tilgængelighedskra-vene.”
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard