Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1098524_0001.png
1098524_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2012-1255
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 20. februar2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 73 (KOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Løhde (V).
Spørgsmål nr. 73:”Vil ministeren sikre, at kommunerne konsekvent inddrager brugerne, indenkommunerne f.eks. i indkøbsfællesskaber går sammen i udbudsrunder ogf.eks. bestemmer hvilke kanyler diabetespatienter må bruge til deres insulin-pen?”
Svar:Der stilles i hjælpemiddellovgivningen allerede i dag et helt generelt krav ombrugerinddragelse ved kommunernes indgåelse af indkøbsaftaler, og dervurderes ikke at være behov for yderligere lovgivningsmæssige initiativer idenne henseende.Kommunerne skal således efter servicelovens § 112, stk. 2, i forbindelsemed indgåelse af leverandøraftaler inddrage repræsentanter for brugerneved udarbejdelse af kravspecifikationerne. Reglen om brugerrepræsentationhar til formål at inddrage brugernes viden og erfaring om produkterne og denservice, der bør knytte sig dertil. Brugerrepræsentanterne skal således sik-res indflydelse på, hvilke krav kommunalbestyrelserne skal stille til indholdeti leverandøraftaler, herunder krav til kvalitet, forsyningssikkerhed, sortiment,forhandlernet mv.Den enkelte kommunalbestyrelse tilrettelægger brugerindflydelsen i forbin-delse med udarbejdelse af kravspecifikationerne. Det bør i den forbindelsesikres, at processen med udarbejdelse af aftalegrundlaget tilrettelægges på
2
en sådan måde, at brugerne får den nødvendige tid til at gøre deres indfly-delse gældende.Som repræsentanter for brugere anbefales det at inddrage personer fra derelevante handicaporganisationer. Kommunalbestyrelsen er forpligtet til athøre handicaprådet om kravspecifikationerne, jf. retssikkerhedslovens § 37a, stk. 2, hvoraf fremgår, at kommunalbestyrelsen skal høre handicaprådetover alle initiativer, som har betydning for mennesker med handicap. Hø-ringspligten gælder uanset om handicaprådet har været inddraget i arbejdet.Det kan også være relevant at inddrage øvrige brugere eller andre, der haren særlig ekspertise på området.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann