Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. januar 2012
/ J.nr.
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 19. december 2011følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 70 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
2011-0017824
Spørgsmål nr. 70:”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt en kommune lovligt kan udbetalebørnetilskud til en herboende litauisk mor, der har en søn, der bor i Litauen,som efter det oplyste aldrig har været bosiddende i Danmark.”
Svar:Ret til ordinært og ekstra børnetilskud til enlige forsørgere er efter gældenderegler betinget af, at det pågældende barn under 18 år eller mindst en afforældrene har haft fast bopæl i Danmark i 1 år. For at få ret til særligt børne-tilskud er bopælskravet på 3 år.Børnetilskud er en ydelse, som er omfattet af reglerne i EF-forordning883/2004 om koordination af social sikring.Det følger af den nævnte forordning, at en person, der er omfattet af dansklovgivning om social sikring, har ret til familieydelser, herunder børnetilskud,også for de familiemedlemmer, der bor i en anden medlemsstat.Med henblik på at undgå dobbeltydelser er der i forordningen fastsat priorite-ringsregler i tilfælde af samtidig ret til familieydelse i barnets bopælsland.Det er kommunerne, der i de konkrete tilfælde tager stilling til, om betingel-serne for ret til ydelser efter lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling afbørnebidrag er opfyldt.
2
Der gælder fra 1. januar 2012 et optjeningsprincip for ret til ydelser efter lovom børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag. Efter optjenings-princippet skal den forsørgelsespligtige have haft bopæl eller beskæftigelse iDanmark i 2 år inden for de seneste 10 år for at få fuld ydelse. Dette betyder,at der vil være optjent ret til 25 pct. af den fulde ydelse efter et halvt års bo-pæl eller beskæftigelse i Danmark og 50 pct. efter et år osv. Efter to årsbopæl eller beskæftigelse i Danmark vil der således være optjent ret til fuldydelse.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen