Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1067741_0001.png
1067741_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2011-8289
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. december2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 67 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 67:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen om BPA-ordningen, jf. SOUalm. del – bilag 118, herunder Region Hovedstadens beslutning om, at allemed brug af respiratorisk hjælp, skal have deres hjælpere ansat i et af defirmaer, som regionen har indgået aftale med.”
Svar:Det kan oplyses, at borgere, som modtager BPA efter serviceloven, har ret tilselv at vælge handicaphjælpere og vælge, hvilken virksomhed, forening ellernærtstående person, der skal være arbejdsgiver for deres hjælpere. Ministe-riet for Sundhed og Forebyggelse har oplyst, at der ikke er en tilsvarende retefter sundhedsloven til at vælge hjælp til respiratorbehandling. Hvis der ikkekan opnås enighed om en fælles ordning, vil hjælpen derfor blive leveret afto hjælperhold, der finansieres henholdsvis af regionen og kommunen.Som det også fremgår af den fælles vejledning om respirationshjælp ogBPA, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Social- og Integrati-onsministeriet netop har udsendt, er det opfattelsen, at en region og kom-mune bør indgå aftale om deling af udgifter til overlappende hjælpertimer,hvor hjælpen kan ydes af én person. Det er vigtigt af hensyn til den enkelteborgers mulighed for at leve et selvstændigt liv, og det giver samtidig enhensigtsmæssig anvendelse af de samfundsmæssige ressourcer. Det er iden forbindelse vigtigt, at borgerens ret efter serviceloven til at vælge og til
2
at indgå aftale med en privat virksomhed, en forening eller en nærtstående,respekteres.Det skal også understreges at både Ministeriet for Sundhed og Forebyggel-se og Social- og Integrationsministeriet er meget opmærksomme på de pro-blemstillinger, der er forbundet med koordinering af hjælperordninger forborgere, der har behov for hjælp efter såvel sundhedslovgivningen som densociale lovgivning. Ministeren for sundhed og forebyggelse og social- ogintegrationsministeren nedsætter derfor en arbejdsgruppe i begyndelsen af2012, som skal vurdere mulighederne for at løse disse problemstillinger,herunder mulighederne for at samle reglerne om tilskud til personlige hjæl-pere i et fælles regelsæt, der tager udgangspunkt i borgerens samlede hjæl-pebehov.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann