Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. januar 2012
MMA/ J.nr. 2011-8327
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. december2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 66 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
Spørgsmål nr. 66:”Hvilke retningslinjer er der for kommunerne, som har ansvar for børn ogunge, som har været udsat for incest eller anden form for vold med hensyntil efterværn og videre forløb?”
Svar:Kommunerne er efter servicelovens regler forpligtet til at iværksætte en un-dersøgelse af barnets eller den unges forhold, når det må antages, at etbarn eller en ung har behov for særlig støtte. Dette gælder uanset årsagen tilbekymringen. Undersøgelsen skal munde ud i en begrundet stillingtagen til,om der er behov for støtte.Hvis kommunen på baggrund af undersøgelsen vurderer, at et barn eller enung har behov for støtte, er kommunen forpligtet til at iværksætte den rele-vante støtte i lyset af barnets eller den unges behov. Støtten skal ophøre,når formålet er nået, når støtten ikke længere opfylder formålet, eller når denunge fylder 18 år. Dog kan unge, der har haft en kontaktperson eller væreanbragt uden for hjemmet umiddelbart op til det fyldte 18. år tilbydes støtte iform af efterværn, jf. servicelovens § 76, hvis den unge har behov herfor. Ettilbud om efterværn skal ophøre, når det ikke længere opfylder formålet un-der hensyn til den unges behov for støtte, eller når den unge fylder 23 år.Kommunen kan desuden efter en konkret, individuel vurdering træffe afgø-relse om støtte efter voksenbestemmelserne i serviceloven, når den unge erfyldt 18. år. Det kan f.eks. være socialpædagogisk bistand i form af bostøtteefter servicelovens § 85.
2
Afgørelser om støtte efter servicelovens regler, herunder ændring og ophøraf støtte, kan påklages til Det Sociale Nævn, jf. servicelovens § 166.Jeg kan i øvrigt oplyse, at ”SISO – Videnscenter for sociale indsatser vedvold og seksuelle overgreb mod børn” tilbyder gratis bistand til kommunernetil udvikling af beredskaber til håndtering af sager om overgreb mod børn,herunder i forhold til hvordan man opsporer børnene, hvordan man får sattidligt ind, og hvordan man hjælper børn, der har oplevet overgreb.Det er vigtigt, at alle kommuner har gjort sig sådanne overvejelser og udar-bejdet retningslinjer herfor. Derfor skrev jeg i november måned i år til samtli-ge af landets kommuner for at gøre opmærksom på tilbuddet og opfordredem til at få udviklet deres beredskaber og sørge for løbende at holde demopdateret.SISO tilbyder desuden gratis telefonrådgivning til alle, der har spørgsmål omovergreb mod børn. Således kan fagfolk og sagsbehandlere i kommunenringe til SISO og f.eks. få rådgivning om, hvordan de håndterer en konkretsag og hvilke hjælpemuligheder, der findes.Jeg kan endvidere oplyse, at der i 2002 via satspuljeaftalen blev etableret enpsykologordning til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barn-dommen. Ordningen blev videreført og udvidet i satspuljeaftalen fra 2008,hvor der blev afsat 16 mio. kr. over fire år til gratis psykologhjælp i op til 11timer. Med satspuljeaftalen for 2012 videreføres ordningen i regi af tre regio-nale centre, som skal samle og koordinere den allerede eksisterende indsatspå området og sikre landsdækkende hjælp til målgruppen gennem en kom-bination af professionel behandling og frivillig rådgivning.
Karen Hækkerup/ Lars Møller Christiansen