Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1060785_0001.png
1060785_0002.png
Folketingets SocialudvalgDato: 21. december 2011Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. november2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.54 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
DHO/ J.nr. 2011-7311
Spørgsmål nr. 54:”Ministeren bedes kommentere artiklen "Aarhus Kommune vil eksporterebarn" fra dr.dk den 24. november 2011 06:04, herunder kommunens håndte-ring af sagen samt redegøre for lovligheden af, at kommunen betaler forfarens rejser mellem dennes bopæl i Holland og sin søns bopæl i Århus iforbindelse med samvær?”Svar:Jeg kender ikke indholdet af den konkrete sag og vil derfor redegøre for degenerelle regler på området. I en sag, hvor forældrene ikke er enige om,hvem forældremyndigheden skal tilfalde, kan forældrene anmode statsfor-valtningen om, at sagen indbringes for retten. En afgørelse om forældre-myndighed træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet, og i den forbindelseskal barnets perspektiv være belyst. Det er således domstolene – og ikkekommunen – der beslutter, hvem der skal have forældremyndigheden.I sager, hvor børn og unge er anbragt uden for hjemmet, følger det af ser-vicelovens § 71, stk. 1, at barnet eller den unge har ret til samvær og kontaktmed forældre og netværk under anbringelsen. Kommunalbestyrelsen skalunder hensyntagen til barnets eller den unges bedste sørge for, at forbindel-sen mellem barnet eller den unge og forældre og netværket holdes ved lige.Ved tilrettelæggelse af samværet skal der lægges vægt på, at barnet ellerden unge også på længere sigt har mulighed for at skabe og bevare nærerelationer til forældre og netværket. Kommunalbestyrelsen skal om fornødenttræffe afgørelse om omfanget og udøvelsen af samværet og kontakten. Vedafgørelsen skal lægges særlig vægt på hensynet til barnet eller den unge ogformålet med anbringelsen, jf. § 71, stk. 2.Det følger af servicelovens § 52 a, at kommunalbestyrelsen kan træffe afgø-relse om at yde økonomisk støtte til forældremyndighedsindehaveren, nårdet må anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns elleren ungs særlige behov for støtte. Herunder kan der ydes støtte til udgifter,der kan bidrage til en stabil kontakt mellem forældre og barn under barnetsanbringelse uden for hjemmet.
2
Det er således kommunalbestyrelsen i Aarhus Kommune, der har ansvaretfor de afgørelser, der er truffet i den omtalte sag, herunder de faglige vurde-ringer der ligger til grund for afgørelserne. Dette gælder også vurderingen afbarnets behov for samvær med sin far og afgørelsen vedrørende dækning afde udgifter, der kan være forbundet hermed.
Karen Hækkerup/ Lars Møller Christiansen