Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1060792_0001.png
1060792_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr.
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 23. november2011 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-mål nr. 51 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 51:”Ministeren bedes redegøre for, om det vil få konsekvenser og i givet faldhvilke, for afgørelsen af sager om forældremyndighed, hvis en forælder ind-giver falsk anklage om f.eks. incest om den anden forælder.”
Svar:Et af hovedprincipperne i forældreansvarsloven er, at et barn har ret til toforældre. Dette grundlæggende princip indebærer, at begge forældre har ogskal påtage sig et ansvar for at understøtte og medvirke til, at barnet efter etsamlivsbrud fortsat kan have kontakt med begge forældre.Et andet grundlæggende princip i forældreansvarsloven er, at alle afgørelserskal træffes efter, hvad der er bedst for barnet, jf. § 4. Ved vurderingen af,hvad der er bedst for barnet, skal der anlægges et fremtidsorienteret per-spektiv, jf. bemærkningerne til lovforslaget til forældreansvarsloven (Folke-tingstidende 2006-07, Tillæg A, s. 4407 ff.).Det må anses som en stor belastning for et barn, såfremt den ene forælderkonstant hindrer den anden forælders kontakt med barnet og vanskeliggør etsamarbejde om barnet, dvs. udøver samarbejdschikane. Samarbejdschikaneskal derfor indgå i vurderingen af, hvad der er bedst for barnet.Samarbejdschikane kan udøves af begge forældre. Samarbejdschikane fraforældremyndighedsindehaverens/bopælsforælderens side kan f.eks. kom-me til udtryk i form af samværschikane, hvor konflikterne omkring samarbej-
2
det og barnet skyldes, at den ene forælder uden påviselig grund søger athindre barnets kontakt med den anden forælder. Anmeldelser af den andenforælder for vold eller seksuelle overgreb på barnet, der alene har til formålat hindre barnets kontakt med den anden forælder, og hvor anmelderen ved,at samværsforælderen ikke har forgrebet sig på barnet, er et eksempel påsamarbejdschikane.I vurderingen af, hvad der er bedst for barnet, skal det indgå, hvem af foræl-drene der må anses for bedst egnet til på længere sigt at varetage samar-bejdet omkring barnet og sikre barnets kontakt til den anden forælder. Påvi-ses samarbejdschikane i en forældremyndighedssag, indgår dette således iovervejelserne om, hvad der er bedst for barnet i relation til placeringen afforældremyndigheden.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard