Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1061509_0001.png
1061509_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 2011-7991
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. novemberfølger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 49 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (MFU) (DF).
Spørgsmål nr. 49:”Kan trossamfund, der vier børn under 18 år, få frataget deres vielsesautori-sation.”
Svar:En kirkelig vielse kan efter ægteskabsloven finde sted inden for folkekirkenog de anerkendte og godkendte trossamfund. Er der tale om en vielse indenfor de anerkendte og godkendte trossamfund er det yderligere et krav, atden, der skal foretage vielsen, har fået en vielsesbemyndigelse af Familie-styrelsen.Når Familiestyrelsen giver en præst vielsesbemyndigelse, informerer styrel-sen om reglerne for indgåelse af ægteskab i Danmark, herunder at det er enbetingelse for at blive gift, at man er fyldt 18 år. Familiestyrelsen informererogså om, at bemyndigelsen kan tilbagekaldes, hvis den bliver misbrugt.Et misbrug af bemyndigelsen foreligger, hvis den pågældende præsts hand-linger ikke er i overensstemmelse med hvervet som vielsesbemyndiget. Detkan f.eks. være tilfældet, hvis den pågældende tilsidesætter de regler, dergælder for vielser og for indberetning til kommunen.En vielsesbemyndigelse kan også tilbagekaldes, hvis man som præst hand-ler på en sådan måde, at der kan opstå misforståelse eller tvivl med hensyntil, om der er tale om en vielse med borgerlig gyldighed eller en religiøs viel-se (velsignelse) uden borgerlig gyldighed.
2
Hvis der derimod ikke er tale om en vielse med borgerlig gyldighed, men enreligiøs vielse, vil denne ikke have juridisk gyldighed. Handlinger af den arter ikke omfattet af ægteskabsloven, og derfor er der heller ikke krav til denperson, der foretager handlingen, ligesom der heller ikke er opstillet særligekrav til parternes alder.Jeg henviser i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 48 fraSocialudvalget.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen