Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1061505_0001.png
1061505_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 2011 - 7991
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 23. november2011 følger hermed Social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 48 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (MFU) (DF)
Spørgsmål nr. 48:”Er det i overensstemmelse med dansk lov, at imamer vier danske børnunder 18 år?”Svar:Der er kun én lov i Danmark og den gælder alle, yder alle samme beskyttel-se og stiller samme krav til alle, der har ophold i landet.Ægteskabsloven regulerer lovgivning vedrørende ægteskab og indeholderen række betingelser, der skal være opfyldt, før man kan indgå ægteskab iDanmark. Det er kommunen, som foretager en prøvelse af, om ægteskabs-betingelserne er opfyldt.Én af disse betingelser er, at den, som er under 18 år, ikke må indgå ægte-skab uden tilladelse fra kommunen.Hvis der alene er tale om en religiøs vielse (velsignelse), har denne handlingikke nogen form for juridisk gyldighed i Danmark, og handlingen er hellerikke omfattet af ægteskabslovens betingelser for at indgå ægteskab.Jeg synes, at det er beskæmmende, at nogle voksne medvirker til, at min-dreårige indgår forpligtende samlivsforhold, som de ikke forstår konsekven-serne af.Jeg har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvordan udfo-ringerne bedst håndteres. I forbindelse med arbejdsgruppens arbejde vil der
2
blive set på lovgivningen, men problemet kan formentligt ikke alene løsesjuridisk, men forudsætter desuden oplysning.Regeringen og satspuljepartierne har endvidere indgået aftale om, at derover de næste fire år afsættes 24 mio. kroner til at bekæmpe æresrelateredekonflikter. Disse midler vil blandt andet blive anvendt til øget oplysning ogrådgivning, hvor også denne problematik vil indgå.Jeg henviser endvidere til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 49 fraSocialudvalget, hvoraf det bl.a. fremgår, at Familiestyrelsen kan tilbagekaldebemyndigelsen fra en præst, der handler i strid med hvervet som vielsesbe-myndiget.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen