Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1169482_0001.png
1169482_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 24. oktober 2012
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 470 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF).Spørgsmål nr. 470:”Ministeren bedes redegøre for om kommunerne må hjemtage til egne tilbudimod lægers anbefalinger – samtidig bedes ministeren redegøre for hvis enperson har et specialtilbud om det er lovligt at hjemtage til eget tilbud nårfagpersonale heriblandt læger m.m. fra råder dette.”
JUB/ J.nr. 2012-6222
Svar:Jeg lægger til grund for mit svar, at spørgsmålet handler om ”hjemtagning” afborgere fra botilbud efter servicelovens § 107 eller § 108, uden for borge-rens handlekommune, til botilbud efter samme bestemmelser i borgerenshandlekommune.Mit svar falder i to dele. Der svares først på, hvilke betingelser der skal væreopfyldt for, at en kommune kan træffe afgørelse om ”udvisitering” fra botilbudefter servicelovens § 107 eller § 108. Derefter svares der på, hvilke krav derstilles til den sagsoplysning, som en kommune baserer sin afgørelse efterserviceloven på.En kommunes beslutning om ”hjemtagning”, der indebærer, at en borger måfraflytte et botilbud efter servicelovens § 107 eller § 108, kan alene gennem-føres, hvis betingelserne for ”udvistering” af borgeren er opfyldt.Ankestyrelsen har i afgørelserne C-26-1, C-28-2 og C-41-03 taget stilling tilbetingelser, der skal være opfyldt for, at en person med ophold i en boformkan flyttes fra en boform til en anden i situationer, hvor borgeren fortsat harbehov for ophold i en boform efter serviceloven. Under henvisning til dennepraksis er Social- og Integrationsministeriet af den opfattelse, at en kommu-ne som udgangspunkt ikke kan flytte en borger fra et botilbud til et andetbotilbud af samme art uden borgerens samtykke, hvis borgeren fortsat harbehov for et botilbud af den pågældende karakter.
2
Kommunens afgørelse om flytning af en borger fra et botilbud efter service-lovens § 107 eller § 108 kan indbringes for Det Sociale Nævn.Myndighedsansvaret over for den enkelte borger i forhold til indsatser efterserviceloven er samlet i borgerens handlekommune. Det er denne kommu-ne, der træffer afgørelser efter serviceloven og har ansvaret for, at borgerenmodtager den hjælp efter serviceloven, som kommunen efter en konkret ogindividuel vurdering af borgerens behov for hjælp har truffet afgørelse om.Det er kommunens ansvar, at en sag er tilstrækkelig oplyst til, at den kantræffe en afgørelse. Heri ligger, at kommunen skal sørge for, at der er ind-hentet tilstrækkelige oplysninger til, at sagen er oplyst forsvarligt, så kom-munen kan afgøre, hvilken hjælp borgeren er berettiget til. Det er kommunenselv, der afgør, hvilken vægt der skal lægges på lægers og fagpersonaletsbeskrivelser og vurderinger i forbindelse med afgørelse af en sag om ”udvisi-tering” fra et botilbud efter servicelovens § 107 eller § 108.Det Sociale Nævn kan behandle klager over spørgsmål om en kommunesoverholdelse af sagsbehandlingsregler i forbindelse med en afgørelse.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen