Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del
Offentligt
1167434_0001.png
1167434_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 16. oktober 2012
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 21. september 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 461.
/ J.nr. 2012-6647
Spørgsmål nr. 461:” Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. maj 2012 fra Skizofre-niforeningen vedrørende reform af førtidspension og fleksjob, jf. SOU alm.del - bilag 312.”Svar:Skizofreniforeningen peger i henvendelsen af 24. maj 2012 på nogle pro-blemstillinger i relation til personer med skizofreni i forhold til reformen afførtidspension og fleksjob.Skizofreniforeningen er helt enig i de overordnede mål med reformen menpeger på, at der er en række særlige forhold, der gør sig gældende for per-soner med skizofreni.Foreningen peger bl.a. på, at det vil være uhensigtsmæssigt, hvis personermed skizofreni, som skal igennem et ressourceforløb, dermed skal gentageallerede afprøvede behandlingsforløb. Desuden skriver foreningen, at kon-sekvensen af reformen vil være, at personer med skizofreni i langt de flestetilfælde vil forblive på kontanthjælp i mange år – efter al sandsynlighed til defylder 40 år.Hertil kan det oplyses, at den brede politiske aftale, der er indgået om reformaf førtidspension og fleksjob, indebærer, at der som udgangspunkt ikke kantilkendes førtidspension til personer under 40 år. Der vil dog fortsat kunnetilkendes førtidspension, hvis det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvik-le arbejdsevnen.
2
I stedet for førtidspension skal personer med komplekse problemer igennemressourceforløb på op til fem år. Et ressourceforløb kan godt være kortere –det afhænger af de konkrete og individuelle forhold.Det er op til rehabiliteringsteamet at vurdere, hvilke tilbud der kan være rele-vante for den enkelte. Det vil som udgangspunkt ikke være relevant at gen-tage fx tidligere afprøvede behandlingstilbud, hvis disse har vist sig ikke athave den ønskede effekt.Hensigten er, at ressourceforløb skal tilrettelægges på grundlag af en tvær-faglig og helhedsorienteret indsats inden for beskæftigelses-, uddannelses-,sundheds- og socialområdet, og indsatsen kan bestå i alle former for tilbudeller andre aktiviteter, der er til rådighed på de pågældende forvaltningsom-råder og i gældende lovgivning.Inden udgangen af et ressourceforløb, skal der ske en revurdering af perso-nens fortsatte behov for en indsats. Revurderingen kan føre til, at der iværk-sættes et nyt ressourceforløb, men det forudsætter, at rehabiliteringsteametvurderer, at der er et yderligere potentiale for at udvikle arbejdsevnen. Hvisalle muligheder for udvikling af arbejdsevnen er udtømt, og arbejdsevnenvurderes at være minimal, kan der således godt tilkendes førtidspension,selvom pågældende er under 40 år.Endelig kan det oplyses, at kommunerne i lighed med i dag fortsat skal ydeen aktiv indsats for at bringe modtagere af ledighedsydelse tættere på ar-bejdsmarkedet, herunder ved at bistå med jobsøgning og kontakter til virk-somheder. Det er dog samtidigt vigtigt, at også personer, der er visiteret tilfleksjob, selv deltager aktivt med at finde et fleksjob.
Karen Hækkerup
/ Bent Nielsen