Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1163843_0001.png
1163843_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKJ/ J.nr. 2012-6182
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 457 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU)Stine Brix (EL).
Spørgsmål nr. 457:”Vil ministeren oplyse, hvilke rettigheder man har til behandling, f.eks. psyko-logsamtaler eller lignende, hvis man har senfølger efter seksuelle overgreb?”
Svar:Jeg kan oplyse, at borgere, der har været ofre for vold, voldtægt eller lignen-de overgreb, med en henvisning fra egen læge har mulighed for at modtagepsykologhjælp i op til 12 konsultationer med et tilskud på 60 pct. Dette følgeraf sundhedslovens § 69 og gælder således også for personer med senfølgerefter seksuelle overgreb.Kvinder og mænd over 18 år med senfølger efter seksuelle overgreb hardesuden mulighed for at ansøge om 11 timers gratis psykologbehandlingigennem en særlig psykologordning, der som led i en bevilling fra satspuljener etableret for denne målgruppe. Visitationen til ordningen forudsætter, aten række kriterier er opfyldt.Kommunerne har endvidere mulighed for at give borgere med betydelig ogvarigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige socialeproblemer tilbud af behandlingsmæssig karakter efter servicelovens § 102,herunder tilskud til psykologbehandling, når dette er nødvendigt for at beva-re eller forbedre den pågældendes fysiske, psykiske eller sociale funktion.Betingelsen for denne støtte er, at behandlingen ikke kan opnås gennem debehandlingstilbud, der tilbydes efter anden lovgivning. Personer med senføl-
2
ger efter seksuelle overgreb kan efter en konkret, individuel vurdering fåkommunal støtte til psykologbehandling efter denne bestemmelse.Derudover kan kommunen, jf. aktivlovens § 82, yde hjælp til udgifter til nød-vendig og helbredsmæssigt velbegrundet sygebehandling, hvis udgiften ikkedækkes efter anden lovgivning, og ansøgeren og dennes ægtefælle ikkeselv har mulighed for at betale udgiften.På landsplan tilbyder en række centre desuden rådgivning og psykologhjælptil mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb. Med satspuljeaftalenfor 2012 blev der afsat midler til etablering af tre regionale centre, som skalyde professionel behandling samt frivillig støtte og rådgivning til menneskermed senfølger efter seksuelle overgreb. Disse regionale centre etableresmed udgangspunkt i den eksisterende viden og erfaring på området og for-ventes i drift primo 2013.
Karen Hækkerup/Mikkel Boje