Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1165410_0001.png
1165410_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 5912
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-mål nr. 456 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Spørgsmål nr. 456:”Vil ministeren oplyse, med hvilken hjemmel forældremyndighedsindehaverekan blive pålagt at betale børnebidrag til en fremmed, blot fordi barnet på 16år ikke vil bo hjemme, men hellere vil bo hos en kammerat og dennes mor,når det sker mod forældremyndighedsindehaverens vilje?”
Svar:Jeg kan oplyse, at det fremgår af § 13 i lov om børns forsørgelse, at foræl-drene hver for sig er forpligtet til at forsørge barnet. Opfylder en af forældre-ne ikke forsørgelsespligten over for barnet, kan statsforvaltningen pålæggeham eller hende at betale bidrag til barnets forsørgelse.Begge forældre kan pålægges at betale bidrag, hvis barnet opholder sig hosandre end forældrene.Retten til at ansøge statsforvaltningen om fastsættelse af bidrag har den, derafholder udgifterne ved barnets forsørgelse. Det er dog en betingelse, at denpågældende har (del i) forældremyndigheden over barnet eller lovligt harbarnet i pleje. Dette følger af § 18, stk. 2, i lov om børns forsørgelse. Af for-arbejderne til denne bestemmelse fremgår, at udtrykkene ”barnets forsørgel-se” og ”i pleje” ikke bør forstås for snævert.Udtrykket ”lovligt har barnet i pleje” fortolkes i praksis sådan, at man harbarnet i lovlig pleje, hvis man har barnet boende med forældremyndigheds-indehaverens samtykke, eller hvis forældremyndighedsindehaveren må an-
2
tages stiltiende at have accepteret barnets opholdssted. Det gælder både,når barnet opholder sig hos én af forældrene, og når barnet opholder sig hosandre end forældrene. Den, der tager barnet til sig, uden at forældremyndig-hedsindehaveren på en eller anden måde har accepteret det, vil såledessom udgangspunkt ikke være berettiget til bidrag.Ved større børn (som regel over 14 år) fortolkes betingelserne for at havebarnet i lovlig pleje lempeligt. Baggrunden herfor er, at forældremyndigheds-indehaveren ikke ved store børn har praktisk mulighed for at bestemme,hvor barnet skal opholde sig, hvorfor der ved vurderingen af barnets ”lovlige”opholdsted tages særligt hensyn til barnets eget ønske. Den af forældrene,der har et større barn boende, er således som udgangspunkt altid berettigettil bidrag, uanset forældremyndighedsindehaverens protest. Dette gælderogså ved ophold hos andre end forældrene.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard