Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. oktober 2012
SSK/ J.nr. 2012-5891
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 455 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 455:”I tilfælde af at en plejer på et plejecenter forsvarer sig efter at være blevetangrebet fysisk af en beboer ved selv at handle fysisk over for beboeren, harden ansatte så ageret på en uacceptabel måde, og er dette fyringsgrund?”
Svar:Jeg vil gerne starte med at tilkendegive, at det er vigtigt, at man på alle ple-jehjem sætter ind for at forebygge vold. Risikoen for vold kan reduceresbetydeligt gennem passende foranstaltninger. Det kan eksempelvis væregennem forebyggelse og fælles politikker på arbejdspladsen om, hvordanman i fællesskab kan begrænse situationer med vold og trusler.Ifølge straffelovens § 13, stk. 1, kan handlinger, der har været nødvendigefor at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigtangreb, være straffri. Det forudsætter dog, at afværgehandlingen ikke åben-bart må gå ud over, hvad der er forsvarligt. Der kan med andre ord ikke an-gives nøjagtige grænser for, hvilke handlinger der er straffrie, men straffrihedforudsætter, at handlingen aktuelt sker for at afværge et angreb.Hovedreglen for magtanvendelsesreglerne i serviceloven er, at magtanven-delse ikke må finde sted. I en række nøje afgrænsede tilfælde kan det, somen undtagelse fra hovedreglen, tillades at anvende magt, hvis det primæreformål er at afværge risikoen for eller forhindre yderligere personskade.
2
Vedrørende afskedigelse af personale, der har anvendt fysisk magt, harBeskæftigelsesministeriet oplyst følgende:”Der findes ikke særlig lovgivning, der regulerer afskedigelse af plejeperso-nale. Vurderingen af om der i en konkret situation vil kunne være tale ommisligholdelse af et ansættelsesforhold, vil derfor afhænge af evt. reglemen-ter og aftaler, og deres anvendelse i forhold til den konkrete hændelse.”Ledelsen på det enkelte plejecenter må således i hvert enkelt tilfælde, hvorder er anvendt fysisk magt over for en beboer, vurdere, om en medarbejdeshandlen er acceptabel.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen