Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1165412_0001.png
1165412_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSK/ J.nr. 2012-5891
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 454 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 454:”Vil ministeren redegøre for, hvilke regler der er for et plejepersonales sik-kerhed i forhold til plejehjemsbeboere, når disse agerer voldeligt over forplejeren?”
Svar:Der findes ikke i den sociale lovgivning særlige regler vedrørende plejeper-sonalets sikkerhed.Beskæftigelsesministeriet har oplyst følgende:”Det fremgår af arbejdsmiljøloven, at det er arbejdsgiverens ansvar at sørgefor, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarli-ge.Arbejdsgiveren skal sikre, at arbejdet er sikkerheds- og sundhedsmæssigtfuldt forsvarligt. Arbejdet må hverken på kort eller lang sigt have skadeligindvirkning på den fysiske eller psykiske sundhed.Arbejdsgiveren skal desuden sørge for at give den nødvendige oplæring oginstruktion til medarbejderne samt oplyse medarbejderne om de ulykkes- ogsygdomsfarer, der er forbundet med arbejdet.Hvis plejehjemsbeboere agerer voldeligt over for plejere, skal plejehjemmettage initiativer til effektiv forebyggelse af voldsrisikoen. Arbejdsmiljøloven
2
indeholder ikke præcise retningslinjer for indholdet af forebyggelsen, da detvil afhænge af de konkrete forhold, hvilke elementer der udgør en effektivforebyggelse af voldsrisikoen. Forebyggelsen kan fx handle om afdækningaf voldsforekomsten, planlægning af arbejdet, instruktion af de ansatte, fx iomgang med demente, hensigtsmæssig indretning af lokaler, procedurer fortilkaldelse af hjælp, konflikthåndteringskurser for de ansatte m.v.”Jeg kan henholde mig til det af Beskæftigelsesministeriet oplyste.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen