Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. oktober 2012
/ J.nr. 2012-7376
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. september2012 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-mål nr. 452 (alm. del).
Spørgsmål nr. 452:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Barnets Tarv Nu, jf. L 157Bilag 7, herunder i forhold til oplysninger fra Barnets Tarv Nu om manglen påerfarne børnesagkyndige medarbejdere og kritikken af manglende ankemu-lighed.”
Svar:Jeg skal indledningsvis henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 4 til lov-forslaget om ændring af forældreansvarsloven (L 157 – bilag 7), hvori jeggenerelt kommenterede henvendelsen af 15. maj 2012 fra Barnets Tarv Nu.I min besvarelse oplyste jeg blandt andet, at statsforvaltningerne og retterneunder deres behandling af sager, hvori der er gennemført en børnesagkyn-dig undersøgelse, foretager en vurdering af, om undersøgelsen kan anven-des til belysning af barnets perspektiv, eller om det er nødvendigt at gen-nemføre en ny undersøgelse eller oplyse sagen på anden vis. Sagens parterkan således også – udover at indgive klage over psykologen eller psykiate-ren til Psykolognævnet eller Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn – frem-sætte indvendinger under sagens behandling i forhold til brugen af en un-dersøgelse.Af min besvarelse fremgår også, at det i forbindelse med revisionen af vej-ledning nr. 9735 af 18. september 2009 om børnesagkyndige undersøgelservil blive afklaret, om også klager over psykiatere, der har foretaget børne-
2
sagkyndige undersøgelser i retligt regi, kan indgives til sundhedsvæsenetsDisciplinærnævn.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at vejledning nr. 72 af 27. september 2012om børnesagkyndige undersøgelser blev offentliggjort den 29. september2012. Det fremgår heraf, at Patientombuddet har oplyst, at klager over psy-kiatere kan behandles af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, hvis denbørnesagkyndige undersøgelse er indhentet til brug for en sag i statsforvalt-ningen.Det fremgår også, at Patientombuddet har oplyst, at det er ombuddets prak-sis, at Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn ikke kan behandle klager overen børnesagkyndig erklæring, der er udarbejdet af en psykiater i retligt regi.Dette gælder også i tilfælde, hvor erklæringen er indhentet af statsforvaltnin-gen, og hvor erklæringen efterfølgende har været gjort til genstand for dom-stolsbehandling.I henvendelsen fra Barnets Tarv Nu ses ikke at være henvist til manglen påerfarne børnesagkyndige medarbejdere. Jeg skal dog om dette også henvi-se til min tidligere besvarelse af ovennævnte spørgsmål nr. 4, hvoraf detfremgår, at evalueringen af forældreansvarsloven har peget på, at brugen afbørnesagkyndige gør det muligt at gennemføre en samtale uden at forværreden loyalitetskonflikt, som barnet ofte allerede befinder sig i. Af forarbejdernetil forældreansvarsloven fremgår det, at samtaler skal gennemføres af kvali-ficerede og erfarne børnesagkyndige, der har viden og indsigt i børns udvik-ling og behov. Dette førte således til en ændring af forældreansvarsloven(lov nr. 600 af 18. juni 2012), hvorefter det med virkning fra den 1. oktober2012 er et krav, at alle samtaler med børn afholdes af børnesagkyndige.
Karen Hækkerup/Malene Vestergaard