Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1048517_0001.png
1048517_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. november 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RVA/ J.nr. 2011-6989
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. november2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 44 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christensen(V).
Spørgsmål nr. 44:”Vil ministeren redegøre for de gældende regler i forhold til ældres mulighedfor at beholde egne møbler i ældre- og plejeboliger?”
Svar:Ældre borgere, som ikke kan klare sig selv, og som er visiteret til en plejebo-lig, bor enten i almene ældreboliger efter § 5, stk. 2, i almenboligloven, friple-jeboliger efter friplejeboligloven eller på gammeldags plejehjem efter § 192 iserviceloven. Ingen af de tre lovgivninger regulerer, hvilke møbler de ældrehar mulighed for at medbringe i ældre- og plejeboliger.Social- og Integrationsministeriet har anmodet Arbejdstilsynet om et bidrag,som redegør for Arbejdstilsynets regler på området:” Arbejdsmiljølovgivningen regulerer ikke ældres mulighed for at beholdeegne møbler i ældre- og plejeboliger. Den angår alene arbejdsgiverens pligttil at sikre, at ansatte arbejder under sundheds- og sikkerhedsmæssige fuldtforsvarlige forhold. Hvordan dette sikres fx i forhold til medbragte møbler, erop til arbejdsgiveren.Det bemærkes, at Boligministeriet, Socialministeriet, Kommunernes Lands-forening, Københavns og Frederiksberg kommuner samt Arbejdstilsynet harudarbejdet en vejledning om indretning af ældreboliger for fysisk plejekræ-
21
vende . Vejledningen omhandler forhold, som kommunerne kan tage højdefor ved indretning af nybyggede ældreboliger for fysisk plejekrævende m.fl.,hvor der dels tages hensyn til omsorgspersonalets arbejdsmiljø og dels ta-ges hensyn til beboeren.”Der er således ikke regler, der regulerer de ældres mulighed for at beholdeegne møbler, når de flytter i ældre- eller plejebolig.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen
1
Vejledning om indretning af ældreboliger for fysisk plejekrævende 1997