Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1159975_0001.png
1159975_0002.png
1159975_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 27. september 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2012-5616
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. august2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 419 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 419:” Hvilke initiativer agter ministeren at foretage sig over for kommuner, derikke efterlever det sociale nævns afgørelse?”
Svar:Klager over kommunernes afgørelser efter den sociale lovgivning kan ind-bringes for de sociale nævn, når det fremgår af lovgivningen.De sociale nævns afgørelser kan som udgangspunkt ikke indbringes foranden administrativ myndighed. Ankestyrelsen kan dog efter retssikkerheds-lovens § 63 tage en sag op til principiel behandling, når Ankestyrelsen skøn-ner, at sagen har generel eller principiel betydning.Klage over en afgørelse har som hovedregel ikke opsættende virkning. Detfremgår af retssikkerhedslovens § 72.En afgørelse truffet af et socialt nævn gælder således som hovedregel, indtilden eventuelt måtte blive ændret ved en afgørelse fra Ankestyrelsen ellerdomstolene.Kommunerne skal overholde lovgivningen og efterleve bindende afgørelserfra de sociale nævn.
2
Forekommer der eksempler på, at det ikke er tilfældet, har kommunaltilsynetkompetence til at skride ind:Tilsynet med, at kommunerne overholder lovgivningen, føres efter § 47, stk.1, i lov om kommunernes styrelse af statsforvaltningen i den region, hvorkommunen ligger.Det fremgår af lovens § 48, stk. 3, at statsforvaltningen ikke fører tilsyn, i detomfang særlige klage- eller tilsynsmyndigheder kan tage stilling til den på-gældende sag.Enhver, der mener, at en kommune overtræder lovgivningen, kan henvendesig til de kommunale tilsynsmyndigheder. Også andre end den person, enkonkret sag vedrører, kan således rette henvendelse til statsforvaltningen.Statsforvaltningen beslutter selv, om den vil rejse en tilsynssag, jf. kommu-nestyrelseslovens § 48 a.Lov om kommunernes styrelse hører under økonomi- og indenrigsministe-rens ressort.Økonomi- og Indenrigsministeriet har oplyst, at i det omfang en bindendeafgørelse truffet af en kompetent rekurs- eller tilsynsmyndighed ikke efterle-ves af en kommune, er dette i sig selv en ulovlighed, som statsforvaltningenhar kompetence og efter omstændighederne pligt til at skride ind over for(den såkaldte fogedfunktion).Statsforvaltningen vil således, når dette er påkrævet, kunne pålægge enkommune at efterleve en konkret bindende afgørelse fra et socialt nævn.Statsforvaltningen har herunder efter omstændighederne mulighed for attræffe afgørelse om tvangsbøder til de medlemmer af kommunalbestyrelsen,der er ansvarlige for, at kommunalbestyrelsen undlader at udføre en foran-staltning, som den efter lovgivningen har pligt til at udføre.Det er normalt en forudsætning for tilsynsmyndighedernes anvendelse afsanktioner (f.eks. tvangsbøder), at ressortmyndigheden har udtalt, at derforeligger en klar ulovlighed, der er så alvorlig, at anvendelse af sanktionerskønnes påkrævet.I det omfang, en bindende afgørelse truffet af en rekurs- eller sektortilsyns-myndighed ikke efterleves af en kommune, og myndigheden ikke selv hartilstrækkelige midler til at formå kommunen hertil, påhviler det statsforvalt-ningen at reagere om fornødent med fastsættelse af tvangsbøder. En kom-munes nægtelse af at efterleve en bindende afgørelse truffet af en rekurs-eller sektortilsynsmyndighed vil normalt i sig selv være en klar ulovlighed.Det er ikke i denne situation en forudsætning for sanktionsanvendelsen, atder er indhentet en udtalelse fra vedkommende ressortmyndighed.
3
Økonomi- og Indenrigsministeriet har endvidere oplyst, at statsforvaltningen iudøvelsen af tilsynet ikke er undergivet Økonomi- og Indenrigsministerietsinstruktioner, jf. kommunestyrelseslovens § 47, stk. 3.Økonomi- og Indenrigsministeriet kan imidlertid efter § 53, stk. 1, af egendrift tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispositioner eller undla-delser, som statsforvaltningen har udtalt sig om efter § 50 i lov om kommu-nernes styrelse, op til behandling, når ministeren skønner, at sagen er afprincipiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter. Tilsvarende gæl-der, hvis statsforvaltningen har besluttet ikke at tage spørgsmål om lovlighe-den af kommunale dispositioner eller undladelser op til behandling.Økonomi- og Indenrigsministeriet kan i den forbindelse bl.a. efter omstæn-dighederne pålægge statsforvaltningen at tage en sag op til behandling, jf.lovens § 53, stk. 2.Jeg har aftalt med økonomi- og indenrigsministeren, at Økonomi- og Inden-rigsministeriet sender kopi af dette svar til statsforvaltningerne.
Karen Hækkerup/ Dorte Bech Vizard