Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. september 2012
THA/ J.nr. 2012-5545
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. august2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 414 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 414:”Ministeren bedes redegøre for kommunens pligt til genhusning af en familiei den situation, der er beskrevet i artiklen "Handicappet familie har boet mid-lertidigt på vandrerhjem i over 2 år" fra dr.dk den 22. juni 2012 15.59 Nyhe-der, herunder om det ligger inden for lovgivningen at en familie genhuses pået vandrerhjem i to år, og om ministeren finder det rimeligt.”
Svar:Som sagen er beskrevet i artiklen, har familien boet midlertidigt på et van-drehjem i over 2 år, da der er konstateret skimmelsvamp i familiens bolig.Ministeren for By, Bolig og Landdistrikter har hertil oplyst følgende:”Reglerne om kommunernes pligter i forbindelse med sundhedsfarlige boli-ger findes i byfornyelseslovens kapitel 9, og reglerne om genhusning findes ibyfornyelseslovens kapitel 8Indledningsvis kan det oplyses, at jeg ikke har mulighed for at gå ind i Ikast-Brande Kommunes håndtering af den konkrete sag. Byfornyelsesloven giverikke hjemmel hertil.Generelt vejledende om reglerne i kapitel 9 kan det oplyses, at konstatererkommunalbestyrelsen sundhedsfare i en bolig eller et opholdsrum, harkommunalbestyrelsen pligt til at kondemnere, dvs. nedlægge forbud mod, at
2
bygningen eller en del af denne benyttes til beboelse eller ophold for men-nesker.Samtidig med at kommunalbestyrelsen nedlægger et forbud mod beboelse,skal der fastsættes en frist for fraflytning. Fristen skal fastsættes i forhold tilden risiko, der er ved fortsat benyttelse af de sundhedsfarlige lokaliteter.Når der er nedlagt forbud mod beboelse, skal kommunalbestyrelsen i hen-hold til byfornyelsesloven anvise husstanden en anden bolig. Erstatningsbo-ligen skal stilles til rådighed senest på tidspunktet for udløbet af fraflytnings-fristen.Efter byfornyelseslovens kapitel 8 skal kommunalbestyrelsen anvise hus-standen en genhusningsbolig. Permanent genhusning er hovedreglen, mensåfremt det kondemnable forhold kan afhjælpes, og boligen igen kan værebeboelig inden for 6 måneder kan kommunalbestyrelsen med husstandensaccept forlænge 6-månedersfristen til maksimalt 12 måneder. Ved udløbet af12-måneders-fristen er kommunalbestyrelsen under alle omstændighederforpligtet til at anvise husstanden en permanent genhusningsbolig. Det be-mærkes, at det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, om genhusning skalske permanent eller midlertidigt.Overholder kommunalbestyrelsen ikke sin handleforpligtelse, overtræderden lovgivningen.Hvis lejeren er uenig i kommunalbestyrelsens beslutning, herunder en be-slutning om ikke at genhuse husstanden, er der mulighed for at indbringebeslutningen for byfornyelsesnævnet. I visse tilfælde, hvor byfornyelses-nævnet ikke har kompetence til at behandle sagen, er der mulighed for atrette henvendelse til statsforvaltningen med henblik på, at statsforvaltningenkan tage stilling til, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag.”Herudover kan det oplyses, at kommunalbestyrelsen efter servicelovens §80 skal anvise en familie eller enlig midlertidigt husly mod betaling, hvis enenlig eller en familie er husvild. Det, at en families hidtidige bolig er angrebetaf skimmelsvamp, og erklæret uegnet til beboelse, kan være akut, og der-med være omfattet af bestemmelsen.Den kommunale forpligtelse omfatter fremskaffelse af midlertidigt husly, ogdette kan være i et vandrehjem, hotel, anden lejlighed eller på anden vis.Der er ikke i servicelovens § 80 angivet faste retningslinier for, hvor længemidlertidigt husly kan vare, men forudsætningen er, at den husvilde selv ognaturligvis kommunen skal søge at begrænse perioden mest mulig - ikkemindst af hensyn til eventuelle børn.En kopi af dette svar vil blive sendt til Ikast-Brande Kommune til orientering.
3
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen