Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1155317_0001.png
1155317_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. september 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 5308
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. august2012 følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgs-mål nr. 412 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 412:”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren ikke mener, det er urimeligt,at borgeren endnu ikke har fået svar eller reaktion fra statsforvaltningen iden sag, der er beskrevet i SOU alm. del – bilag 371 (fortroligt), og samtidigbedes ministeren redegøre for, hvilke mulighed man har som forælder i for-hold til at få et hurtigere svar fra statsforvaltningen.”
Svar:I den henvendelse, der omtales i spørgsmålet, er der redegjort nærmere foren konkret sag om samvær, herunder om sagsbehandlingen i statsforvalt-ningen.Jeg finder det rigtigst ikke at kommentere den konkrete sag nærmere, somefter det oplyste endvidere verserer i statsforvaltningen.I anledning af henvendelsen kan jeg generelt oplyse, at det følger af stats-forvaltningernes resultatkontrakt for 2012, at ansøgerne i samværssagerskal være tilbudt møde afholdt inden 35 dage efter, at statsforvaltningen harmodtaget ansøgningen.Hvis ansøgeren ikke modtager svar på sin ansøgning, eller hvis statsforvalt-ningens sagsbehandlingstid trækker ud, kan ansøgeren naturligvis kontaktestatsforvaltningen og rykke for et svar eller en afgørelse. Derudover kanansøgeren klage til Ankestyrelsen, der bl.a. behandler klager over statsfor-valtningens passivitet i sager, der verserer i statsforvaltningen.
2
Jeg bemærker, at statsforvaltningerne organisatorisk hører under Økonomi-og Indenrigsministeriet.Derudover kan jeg generelt oplyse, at statsforvaltningen efter anmodningkan træffe en midlertidig afgørelse om samværet under statsforvaltningensvidere behandling af sagen, herunder om midlertidig begrænsning eller su-spension af et aftalt eller fastsat samvær. Afgørende for vurderingen af mid-lertidigt samvær er, hvad der er bedst for barnet under sagens videre be-handling.Afgørelser om midlertidigt samvær skal træffes hurtigst muligt og så vidtmuligt inden 4 uger, efter anmodningen er modtaget i statsforvaltningen.Inden statsforvaltningen træffer afgørelse om suspension eller væsentligbegrænsning af samværet, skal samværsforælderen i overensstemmelsemed de sædvanlige regler som udgangspunkt altid partshøres. Efter om-stændighederne kan statsforvaltningen fastsætte en kort svarfrist. Skønnesdet, at barnets velfærd er truet, og er samværet umiddelbart forestående,kan afgørelsen undtagelsesvist træffes uden partshøring.Modtager statsforvaltningen en anmodning om ophævelse/suspension afsamværet på grund af ansøgerens mistanke om, at barnet udsættes forgrænseoverskridende handlinger, tilsiger hensynet til barnet og mistankensalvorlige karakter, at der hurtigst muligt træffes en midlertidig afgørelse omsuspension af samværet. I disse situationer skal statsforvaltningen snarest –og om overhovedet muligt inden næste samvær – overveje, om beskyldnin-gen kan anses for at være grundløs, eller om det er tilstrækkelig sandsynlig-gjort, at barnet kan have været udsat for grænseoverskridende handlinger.Hvis påstanden om grænseoverskridende handlinger virker troværdig, børder som udgangspunkt ske suspension af samværet.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard