Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1145112_0001.png
1145112_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
2012-4798
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. juli 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 362 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 362:” Mener ministeren, at det skal være muligt for borgere, der har fået under-kendt deres diagnose af lægekonsulenter, at få deres sager genoptaget, nårder bliver fastsat bindende retningslinjer for lægekonsulenternes arbejde?”
Svar:Efter de almindelige forvaltningsretlige principper er der adgang til at få ensag genoptaget, hvis der i forbindelse med genoptagelsesanmodningenfremkommer nye faktiske oplysninger, som er af væsentlig betydning forsagen, og som med en vis sandsynlighed ville have medført et andet resul-tat, hvis de havde foreligget på afgørelsestidspunktet.En myndighed kan også have pligt til at genoptage en sag, hvis der er begå-et væsentlige sagsbehandlingsfejl i forbindelse med myndighedens oprinde-lige afgørelse. Det kan fx være tilsidesættelse af krav om partshøring, do-kumentation og begrundelse i afgørelsessager, hvor en lægekonsulent harmedvirket.Muligheden for genoptagelse af sager, hvor en lægekonsulent har medvir-ket, afhænger ikke af, om der er fastsat bindende regler for lægekonsulen-ters virke, men derimod af, om de almindelige forvaltningsretlige krav tilsagsbehandlingen er overholdt.Hvis en kommunal afgørelse er baseret på en lægekonsulentvurdering, somer i strid med den lægelige dokumentation i sagen, vil der være problemer
2
med dokumentationen og begrundelsen i sagen, og de forvaltningsretligekrav til sagsbehandlingen vil dermed ikke være opfyldt.Den omstændighed, at der i indeværende år skal fastsættes bindende reglerfor lægekonsulenternes virke, ændrer ikke på de eksisterende mulighederfor genoptagelse.Den konkrete udformning af reglerne er endnu ikke endeligt fastlagt.
Karen Hækkerup/Henrik Kyvsgaard