Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1144609_0001.png
1144609_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2012-4530
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. juni 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 344 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Spørgsmål nr. 344:”Kan ministeren bekræfte, at en mor, som modtager hjælp efter servicelo-vens § 95, stk. 3, fordi hun helt eller delvis passer sit barn (over 18 år) medhandicap, aldrig nogen sinde selv vil kunne rejse til udlandet og aldrig nogensinde vil kunne lade sit barn rejse til udlandet, samt i bekræftende fald oply-se hvorledes ministeren vurderer dette i forhold til rettighederne i FN’s Han-dicapkonvention.”
Svar:Det lægges til grund, at spørgsmålet omhandler muligheden for afholdelse afferie i udlandet.Det er ikke korrekt, at en nærtstående person, der er tilskudsmodtager efterservicelovens § 95, stk. 3, og som selv helt eller delvist passer borgerenmed handicap, ikke kan rejse på ferie til udlandet, selv om den pågældendeikke umiddelbart vurderes omfattet af ferieloven.Det fremgår således af § 5, stk. 5, i bekendtgørelse om udmåling af tilskud tilborgerstyret personlig assistance efter serviceloven, at der ved udmåling aftilskud til BPA skal tages højde for omkostninger til feriepenge, feriegodtgø-relse m.v. Endvidere fremgår det af § 2, at tilskuddet til ansættelse af hjæl-pere til BPA skal udmåles på samme vilkår og med samme beløb, uansetom borgeren er arbejdsgiver for hjælperne eller har indgået aftale om atoverføre tilskuddet til en anden part.
2
Det er på den baggrund opfattelsen, at der skal udmåles tilskud til alle denævnte elementer i bekendtgørelsen, herunder også tilskud til dækning afferie. Herved får en tilskudsmodtager, der selv helt eller delvist passer bor-geren med handicap, mulighed for at afholde ferie. Tilskudsmodtageren harsamtidig mulighed for at ansætte andre til at udføre hjælpen i ferieperioden.Det er endvidere ikke korrekt, at en borger med handicap, som bliver passetaf en nærtstående person med tilskud efter servicelovens § 95, stk. 3, ikkekan rejse på ferie til udlandet.Selv om hjælpen efter servicelovens § 95, stk. 3, ikke kan bevares under etmidlertidigt ophold i udlandet, kan der efter § 5 i bekendtgørelse om ydelserefter lov om social service under midlertidige ophold i udlandet i forbindelsemed kortvarige ferier i særlige tilfælde efter en konkret vurdering ydes tilskudtil dækning af ekstra omkostninger, der er forbundet med ferien. Som ek-sempler på sådanne ekstra omkostninger kan nævnes rejse- og opholdsud-gifter for en hjælper.Efter administrativ praksis, herunder praksis fra Ankestyrelsen, er det bl.a.en betingelse for tilskud til ekstra omkostninger, at hjælpen er særligt på-krævet eller en afgørende forudsætning for gennemførelsen af ferien.Afslutningsvis bemærkes, at hvis en borger med handicap har en ledsage-ordning efter servicelovens § 97, bevares denne under et midlertidigt ud-landsophold, herunder også en ferie, og der vil være mulighed for indenferien at opspare op til 90 timer, som kan benyttes under ferien.
Karen Hækkerup/ Katrine Wilms Andersen